Μέρκελ: Φθάσαμε κοντά σε πόλεμο

Μέρκελ: Φθάσαμε κοντά σε πόλεμο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης», σχολίασε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χθες στη γερμανική Βουλή, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Ουσιαστικά, η κ. Μέρκελ περιέγραψε έναν παρ’ ολίγον πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, που αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή, με τη διαμεσολάβηση και του Βερολίνου, ώστε να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι «σύνθετες».

Από τη μία πλευρά, είπε η καγκελάριος, υπάρχουν «παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και στην Τουρκία είναι μια σοβαρή ένταση». Παράλληλα, χαρακτήρισε την Τουρκία «εταίρο στο ΝΑΤΟ» που επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο όσον αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων, καταλήγοντας πως «θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά» και «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων». Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη στάση της Γερμανίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε πως αφενός θα πρέπει «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία», αλλά αφετέρου «να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

Οι θέσεις της Τουρκίας

Για το τι αναμένει η Αγκυρα από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, μίλησε χθες στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισήμανε πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε θέματα που περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 αλλά και της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., καθώς και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζες) ανάμεσα στα δύο μέρη. Οσον αφορά τη σύρραξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Τούρκος αξιωματούχος αρκέστηκε να πει πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» εάν της ζητηθεί βοήθεια από το Αζερμπαϊτζάν.

Ερωτηθείς για τη βεβήλωση της ελληνικής σημαίας στο Καστελλόριζο από Τούρκους εθνικιστές, ο κ. Τσαβούσογλου πήρε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας πως «δεν βρίσκουμε τις επιθέσεις στις σημαίες σωστές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τεταμένες» είπε, προσθέτοντας πως «ακόμη και στους πολέμους, το τουρκικό έθνος σεβάστηκε τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή