ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικός Τύπος: Κούρσα εξοπλισμών με φόντο την Ανατ. Μεσόγειο

Γερμανικός Τύπος: Κούρσα εξοπλισμών με φόντο την Ανατ. Μεσόγειο

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, καθώς και η έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που απονέμει στην Τουρκία τον χειρότερο δυνατό βαθμό στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σχολιάζονται στον γερμανόφωνο Tύπο. 

Σε δημοσιέυμα της Neue Zürcher Zeitung για τα ελληνοτουρκικά που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα εξοπλίζεται: Φρεγάτες και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη λαμβάνουν θέσεις απέναντι στην Τουρκία», επισημαίνεται ότι «η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών, από την οποία θα επωφεληθούν Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί προμηθευτές». 

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «παρά τα ισχνά ταμεία και την έντονη ύφεση λόγω κορωνοϊού, η Ελλάδα θέλει να αγοράσει περισσότερα όπλα. Μετά την αντιπαράθεση με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα και τα αποθέματα φυσικού αερίου- η οποία γινόταν όλο και πιο θερμή στη διάρκεια του καλοκαιριού- οι επιθυμίες των στρατιωτικών εισακούστηκαν από τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Σε κλοιό τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία»

Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung χαρακτηρίζει την έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ ως «αξιοσημείωτα ρεαλιστική» και ο σχολιαστής επισημαίνει: «Στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ελευθερία της γνώμης, όποιος ασκεί κριτική γρήγορα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης και η δικαιοσύνη έχει καταργηθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε είναι πολύ πιθανό να καταδικαστεί ο υποτιθέμενος τρομοκράτης. Αυτά που περιγράφουν για χρόνια ολόκληρα οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, επιβεβαιώνονται τώρα και σε επίσημο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιλαμβάνει αυτή τη διατύπωση σε ένα άνευ συνεπειών σημείωμα προς συζήτηση, αλλά σε εσωτερική έκθεσή του προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων».

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα του Βερολίνου «στον ρεαλισμό αυτόν συμβάλει το ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 είναι πλέον αδύνατον να εξωραίσεις την κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία της γνώμης και το κράτος δικαίου. Ακόμη και ο Τούρκος δικηγόρος που ήταν συμβεβλημένος με τη γερμανική πρεσβεία κατέληξε στη φυλακή…».

Πηγή: DW