ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης σε Ν. Αναστασιάδη: Αυτονόητη η στήριξη στην Κύπρο

kyr-mitsotakis-se-n-anastasiadi-aytonoiti-i-stirixi-stin-kypro-561099862

Μήνυμα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ευκαιρία της επετείου για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλαβε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως «με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ης επετείου της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας εκφράζω τις πιο εγκάρδιες, αδελφικές ευχές για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού σε συνθήκες Ασφάλειας και Ειρήνης».

Όπως πρόσθεσε, «η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική. Γιατί γιορτάζεται εν μέσω συνεχών παράνομων τουρκικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες όσο και επί του εδάφους της Κύπρου».

«Η παραβατικότητα αυτή έχει περαιτέρω κλιμακωθεί με τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων και σφετερισμού των εκεί ελληνοκυπριακών περιουσιών κατά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων των ΗΕ. Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε επίσης πως «δεν θα αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο, όπως και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ, παραμένει κορυφαίο εθνικό μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη για διήμερες συνομιλίες, ιδίως για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνουν έμμεση αναφορά στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα και πιθανώς ξεχωριστή παράγραφο για την Κύπρο.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σχολίασε αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας πως «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ