ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αρ. Πελώνη: Να διασφαλιστεί ο σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αρ. Πελώνη: Να διασφαλιστεί ο σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Ελλάδα αναμένει τη διασφάλιση του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με αφορμή την ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη τόνισε πως ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα για λόγους εμπιστευτικότητας και θα συζητηθεί από τους ηγέτες στο αποψινό δείπνο. 

Παράλληλα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την υπεράσπιση των νόμιμων συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών». 

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο στόχος είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία με κατεύθυνση τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και την διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Περιμένουμε να δούμε στην πράξη πώς θα διασφαλιστεί αυτός ο σεβασμός», πρόσθεσε η κ. Πελώνη. 

Επιστολή Κυρ. Μητσοτάκη στον Ν. Αναστασιάδη 

Με αφορμή τη σημερινή 60η επέτειο Ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός -όπως δήλωσε η κ. Πελώνη- απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας τις ευχές του για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση εκτιμά ως εξαιρετικά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας.

«Πολύ περισσότερο όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών, όταν έχει προηγηθεί επίσκεψή του στην Κύπρο, όταν δεν συνδυάζεται με επίσκεψη στην Τουρκία και όταν γίνεται  τη στιγμή αυτή. Η σημασία της επίσκεψης αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην απέναντι πλευρά. Γι’ αυτό -όπως επισήμανε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο- σε τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, δεν κερδίζει η Κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα», επεσήμανε. 

Σύμφωνα με την ίδια, «οι συζητήσεις που έγιναν αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της χώρα μας στα Βαλκάνια και την στρατηγική σημασία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποκαλυπτικό για τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι επέλεξαν ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα».

Παράλληλα, τονίστηκε πως μείζονος σημασίας είναι η ξεκάθαρη στήριξη από αμερικανικής πλευράς των ελληνικών θέσεων και το μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

«Ο Αμερικανός υπουργός -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- συμμερίζεται τις θέσεις μας, κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ δεν συμφέρει κανέναν, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μένει η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Σημαντικά βεβαίως είναι και το γεγονός ότι τα -όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός- η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε. 

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις»

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αφορά στην απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε με το κυβερνητικό της πρόγραμμα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ανάμεσα στα άλλα, συζητήθηκαν: 

  • «Πρώτον, η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για άτομα με αναπηρία η  εκπόνηση του οποίου  αποτελούσε προγραμματική δέσμευση και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα «οδικό χάρτη» που παρέχει ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης κυρίως για την περίοδο 2020-2023, ενώ  καταγράφει και δράσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αφορά 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό εντός του Οκτωβρίου.
  • Δεύτερο, το νομοσχέδιο που αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δια Βίου Μάθηση με κεντρική στόχευση να καταστεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση συνειδητή επιλογή  και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής  και όχι λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους.
  • Τρίτον το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της Πρόνοιας, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος, ενεργητικός μοχλός προώθησης αλλαγών  για την ενδυνάμωση των πλέον ευάλωτων πολιτών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και γίνεται πιο επιτακτική εξαιτίας των συνθηκών, που διαμορφώθηκαν από την πανδημία». 

Κορωνοϊός: «Πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες»

Αναφορικά με την πανδημία, η κ. Πελώνη δήλωσε πως «είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και ιδίως στην Αττική, τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν σταθεροποίηση».

Παρόλα αυτά -συνέχισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος- η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα -τόσο ως προς τα κρούσματα όσο και ως προς τους θανάτους- σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό. ενώ η Ελλάδα 354 κρούσματα και 3 θανάτους. 

«Ωστόσο, η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Απαιτείται διαρκής και αυξημένη επαγρύπνηση. Μπορούμε και οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι μαζί σε προσπάθεια για τη βελτίωσή της», επεσήμανε. 

Σχολικές μονάδες

Τέλος, αναφερόμενη στα σχολεία, η κ. Πελώνη δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη σχολεία στα οποία συνεχίζονται οι καταλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε:

Σχετικά με την πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, κ. Πελώνη διευκρίνισε:

  • «Έχουμε αναβαθμίσει τα ψηφιακά συστήματα του Υπ. Παιδείας για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης.
  • Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν χρήση πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση η οποία έχει ήδη συνδεθεί από την αρχή του σχολικού έτους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
  • Έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν δεδομένα (data) για τη χρήση πλατφορμών που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ για την τηλεκπαίδευση.
  • Εχουμε ενισχύσει τα σχολεία με πάνω από 20.00 φορητές συσκευές οι οποίες διατίθενται ήδη, με απόφαση του Διευθυντή, σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Αναμένονται άλλες περίπου 50.000 συσκευές μέσω ΕΣΠΑ.
  • Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κανείς στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ακόμη και τηλεφωνικά, με απλή τηλεφωνική κλήση με αστική χρέωση».