Κρίσιμη παράμετρος των διαβουλεύσεων η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

Κρίσιμη παράμετρος των διαβουλεύσεων η επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία ήταν και η τύχη του άλλου κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. από τον περασμένο Αύγουστο: τη επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Λευκορωσίας. Η κυπριακή πλευρά προσήλθε στη Σύνοδο επιμένοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις κατά αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο θα έπρεπε να συνοδευτεί από συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εως το δείπνο των ηγετών, οι αντιστάσεις της Λευκωσίας δεν είχαν καμφθεί.

«Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας – υπάρχει ευρεία συναίνεση επ’ αυτού», είπε στις δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Η διασύνδεση που κάνει η Κύπρος μεταξύ κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι πολιτικού χαρακτήρα και αυτό που πρέπει να πετύχουμε στις επόμενες ώρες είναι να κοπεί αυτή η διασύνδεση». Εμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία υπέρ των μέτρων για τη Λευκορωσία εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας.  

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε πριν από την έναρξη της Συνόδου (στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει την απαράδεκτη βία εκ μέρους των Αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται, «υποστηρίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του μέσω νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» και «καλεί τις Αρχές της Λευκορωσίας να τερματίσουν τη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν όλους τους συλληφθέντες και τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Το σχετικό απόσπασμα καταλήγει ότι «πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα [κυρώσεις]… 
χωρίς καθυστέρηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή