Πολιτική σύγκρουση για τις καταλήψεις

Πολιτική σύγκρουση για τις καταλήψεις

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένουν οι σχολικές καταλήψεις, ιδίως μετά την «υιοθέτησή» τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα δραστικά μέτρα της υπουργού Παιδείας, που εξέπεμψαν μήνυμα εξάντλησης της κυβερνητικής υπομονής.
Στη γραμμή περί «δικαιολογημένης αντίδρασης» της μαθητικής κοινότητας απέναντι στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης να την προστατεύσει από την πανδημία, επέμεινε και χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, με την ΕΠΕΚΕ Παιδείας του κόμματος να επιτίθεται ξανά στη Νίκη Κεραμέως για «κυνισμό, αυταρχισμό και fake news».

«Διάλογος με ανοιχτά σχολεία», διαμηνύει η κυβέρνηση, αποκρούοντας ως προσχηματικές τις αιτιάσεις περί πλημμελούς προετοιμασίας των σχολείων απέναντι στον κορωνοϊό και παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία. «Τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 αφορούν το 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιμένοντας ότι φέτος έγιναν περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών από κάθε άλλη χρονιά. «Εχουν προσληφθεί μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου 32.291 αναπληρωτές, ενώ το 2019 στο ίδιο διάστημα είχαν προσληφθεί 24.505», είπε.

Πολιτική ισορροπιών ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας «ναι» στα ανοιχτά σχολεία, αλλά χωρίς «επίδειξη πυγμής» με απειλές και τιμωρίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ξεκάθαρη στήριξη στους συμμετέχοντες στις καταλήψεις παρείχε το ΚΚΕ, διά στόματος του ίδιου του γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, που κάλεσε την κυβέρνηση να τους ακούσει. «Οι μαθητές έχουν δίκιο. Είμαστε όλοι μαζί τους», δήλωσε. Κομματική υποκίνηση των καταλήψεων κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ για «απουσία στην κ. Κεραμέως» μαζικά από τους μαθητές, μίλησε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Νέες «φωτιές» άναψαν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, πυροδοτώντας την ίδια στιγμή αντεγκλήσεις στη Βουλή, όταν ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αστυνομική βία εναντίον μαθητών, εμμένοντας στην άποψη περί καταλήψεων ως αυτονόητο μέσο αυτοπροστασίας, ενώ αντίστοιχα βέλη εκτόξευσε και ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ).

«Κουκουλοφόροι ταραξίες διατάραξαν τη ζωή της πρωτεύουσας και αμαύρωσαν τη μαθητική πορεία. Δεν έχουν σχέση μαθητές και κουκουλοφόροι», αντέδρασε ο Σπήλιος Λιβανός (Ν.Δ.), καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να μην «υιοθετήσει» μετά τις καταλήψεις και τους κουκουλοφόρους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή