Τσίπρας προς Ε.Ε.: Να ληφθούν γενναίες αποφάσεις

Τσίπρας προς Ε.Ε.: Να ληφθούν γενναίες αποφάσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καρότο και μαστίγιο» προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας για την Τουρκία με επιστολή του προς τους ευρωσοσιαλιστές επικεφαλής των κρατών και επιτρόπους, τη γερμανική προεδρία, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τη Γαλλία.

Επιχειρώντας, ως τέως πρωθυπουργός, να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, αλλά και να χτυπήσει ένα ηχηρό «καμπανάκι» προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί γενναίες αποφάσεις για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται η στήριξη μιας δυναμικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους, ισχυρών κυρώσεων και θετικής ατζέντας, τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Αυτοί οι όροι –που δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ακύρωση της “παγωμένης” τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας– είναι ανάγκη να συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής σειράς κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.», αναφέρει στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συμπληρώνει πως «στους νέους αυτούς όρους πρέπει να συμπεριλαμβάνεται, επίσης, μια περιεκτική θετική ατζέντα που θα αφορά: τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την οικονομική συνεργασία, την εφαρμογή και την επικαιροποίηση της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και έναν στρατηγικό διάλογο για περιφερειακά θέματα εάν η Τουρκία αποφασίσει να αφήσει πίσω της μονομερείς παράνομες ενέργειες και προκλήσεις».

Αν και το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκρουστεί έντονα με την κυβέρνηση για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, παρ’ όλα αυτά στην επιστολή τείνει χείρα βοηθείας προς το Μαξίμου, τονίζοντας πως «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι και η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία –ως αξιωματική αντιπολίτευση– είναι προσηλωμένοι στη στήριξη των διερευνητικών για την οριοθέτηση ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας με σκοπό να συμφωνήσουν με την Τουρκία σε προσφυγή στη Χάγη αν δεν βρεθεί λύση διμερώς». Σε σχέση με το συγκεκριμένο σημείο της επιστολής, πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν στην «Κ» πως το μήνυμα ενότητας θεωρήθηκε πως είναι απαραίτητο να δοθεί, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η σταθερή κριτική του κόμματος προς τον πρωθυπουργό ότι κινείται χωρίς στρατηγική και με πολλές αντιφάσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο κ. Τσίπρας στην επιστολή του συμπληρώνει πως «θα αποτελούσε σοβαρό λάθος εκ μέρους της Ε.Ε. να θεωρήσει ότι απλά και μόνο η επανεκκίνηση ενός εύθραυστου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ειδικά υπό τη σταθερή απειλή της επιστροφής τουρκικών πολεμικών πλοίων, αποτελεί βιώσιμο πλαίσιο για την έξοδο από την κρίση και την προώθηση της ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ειδικά δεδομένης της εντατικοποίησης των εξορυκτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Οσον αφορά τη διαχείριση του κρίσιμου προηγούμενου διαστήματος, οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως εξακολουθούν να ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση σε σχέση με το «Ορούτς Ρέις». Για το αν δηλαδή υπήρξαν ανταλλάγματα για την αποχώρησή του ή ήταν αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας που έγινε στο Βερολίνο. Οπως επίσης και «αν η Ελλάδα αποδέχεται την ύπαρξη μιας “μείζονος διαφοράς” και άλλων “ελάσσονων διαφορών” –  όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο άρθρο του και στον Economist». 
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες και ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ πως Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου. «Ευχαριστούμε για την ενημέρωση», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «η έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση για ακόμα μια διαδικασία στην οποία σύρεται εν κρυπτώ και μια συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους είναι απαράδεκτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή