Κυρ. Μητσοτάκης: Διερευνητικές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Κυρ. Μητσοτάκης: Διερευνητικές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. 

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: 

«Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στη συνέχεια ο κ Μητσοτάκης. «Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας».

«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του» επισήμανε ακόμη, προσθέτοντας: «Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Πανδημία

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην «ατζέντα» της σημερινής, δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε πως «σήμερα αφιερώσαμε 3 ώρες για τον ζήτημα του covid. Υπάρχει ανησυχία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Υπάρχει εντονότατη ανησυχία από όλους πώς θα κρατήσουμε ανοικτές τις οικονομίες μας περιορίζοντας τον ιό και πώς θα έχουμε καλύτερη συνεργασία».

Και ο Κυρ,. Μητσοτάκης συνέχισε: «Ένα ζήτημα είναι τα εμβόλια όπου η ΕΕ έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας. Ένας από αυτούς αφορά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Και βέβαια έχουμε στη διάθεσή μας ένα καινούργιο εργαλείο και δεν είναι άλλο από τα αξιόπιστα «rapid» τεστ. Είναι πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα μας. Να το χρησιμοποιήσουμε για να διευκολύνουμε τα ταξίδια.

Ουγγαρία και Ταμείο Ανάκαμψης

Σε ερώτηση της «Κ», με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, και το αν η άρνηση της Βουδαπέστης για τις συζητήσεις περί Κράτους Δικαίου, μπορεί να καθυστερήσει τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα και γίνονται διεργασίες για το «πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτή τη διαφωνία».

«Να τονίσω πως αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη είχαμε μία συνάντηση των τεσσάρων χωρών του Βίζενγκραντ με τις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και και εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στη γερμανική προεδρία ότι θα μπορέσει να επιλύσει αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή