«Παγώνει» ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου

«Παγώνει» ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής μετά τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή προανήγγειλε ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας, τονίζοντας πως, στο μεταξύ, η Ελένη Ζαρούλια δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων.

Σε δήλωσή του για τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου στον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως «βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο».

«Είναι αυτονόητο ότι μετά τη δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον διορισμό της Ελένη Ζαρούλια -πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου- ως μετακλητής υπαλλήλου στο κοινοβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απόφαση που προκαλεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, ενώ από πλευράς ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, χαρακτήρισε πρόκληση την υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το ΚΚΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «κανένας Κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής». Για «αδιανόητη και εξοργιστική» απόφαση του προέδρου της Βουλής έκανε λόγο και το Μέρα25.

Το σχόλιο κοινοβουλευτικών πηγών και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την παραπάνω κριτική, κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν πως με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της κας Ζαρούλια. Όσο για τον χρόνο (διορισμού), ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Β. Μιχαλολιάκος.

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό Φύλλο 811 (ΥΟΔΔ) της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, έχει ως εξής: «Με την υπ ́ αρ. 10747/7309/24-9-2020 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται σε θέση μετακλητού υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ, προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1θ ́ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β ́, Α ́ 51/1997), όπως ισχύει, στον πρώην Προέδρο Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥ- ΣΗ ΑΥΓΗ», Νικόλαο Μιχαλολιάκο, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ελένη Ζαρούλια του Βασιλείου (Α.Δ.Τ.: ΑΜ 225834), με το 7ο Μ.Κ. όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, της ΥΕ κατηγορίας του ν. 4354/2015 (Α ́ 176), όπως ισχύει».

Μετά την εν λόγω τοποθέτηση, ακολούθησε νέα σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφερε: «Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή