Τσίπρας: Λευκή πετσέτα στη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Λευκή πετσέτα στη Σύνοδο Κορυφής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άδεια χέρια υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πως επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περνώντας πολύ κάτω από τον πήχυ που είχε θέσει. Σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ξεκινήσουν ξανά οι προκλήσεις. «Το ερώτημα είναι γιατί τελικά πέταξε λευκή πετσέτα; Και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ.

Τη μέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των δύο πλευρών στο ΝΑΤΟ. Μια μέρα μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας πως «όσο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμφώνησε, υπέγραψε και υπογράφει στο Βερολίνο, θα τα αποδίδουμε όλα αυτά στην απλή σύμπτωση».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ικανοποιεί κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει ρητά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«- Οχι μόνο δεν εγκρίνει τον κατάλογο κυρώσεων που ανέφερε προφορικά ο κ. Μπορέλ στο Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ πριν από ένα μήνα.
– Οχι μόνο δεν κατοχυρώνει οποιοδήποτε μηχανισμό “μελλοντικής ενεργοποίησης κυρώσεων” για τον οποίο μιλούσε ο κ. Πέτσας μέχρι πριν από λίγες μέρες.

– Οχι μόνο δεν αναφέρει καν τη λέξη “κυρώσεις” ή έστω “μέτρα”, αλλά αναφέρεται γενικά και αόριστα σε “μέσα και επιλογές” ανατρέχοντας στις γενικές διατάξεις των Συνθηκών. Δεν ανατίθεται καν στον κ. Μπορέλ η εξειδίκευση αυτών των “μέσων και επιλογών”». Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής πηγαίνει πίσω και από τα συμπεράσματα του Ιουνίου 2019 που υιοθετήθηκαν πριν από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Συμπληρώνουν επίσης ότι δεν καταδικάζονται καν ρητά οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (όπως τον Ιούνιο 2019), αλλά μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ανάλογο ύφος, η Φώφη Γεννηματά από τη Βουλή δήλωσε πως «δεν τόλμησαν ούτε να αναφέρουν τη λέξη κυρώσεις, τηρώντας απαράδεκτες ισορροπίες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μυστικής διπλωματίας του κ. Μητσοτάκη με την κρυφή ατζέντα. Από ανακοίνωση του ΝΑΤΟ μάθαμε άλλη μια συμφωνία εν κρυπτώ. Το ερώτημα παραμένει: Πού το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Με την πολιτική και τους χειρισμούς του αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανέφερε πως «την ίδια ώρα που η Ε.Ε. προχωράει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, “χαϊδεύει” την Τουρκία, η οποία αλώνιζε μέχρι πρότινος με το “Oruc Reis” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα “γεωτρύπανα” και τα “σεισμογραφικά” της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου».

«Η Ε.Ε. νομιμοποίησε την εγκληματική δράση της Τουρκίας στην ελληνική κυριαρχία. Νομιμοποίησε διά της σιωπής της το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που η ίδια είχε καταδικάσει», επεσήμαναν από την Ελληνική Λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή