Μεταρρυθμιστικό «γκάζι» εν μέσω κορωνοϊού

Μεταρρυθμιστικό «γκάζι» εν μέσω κορωνοϊού

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να ακολουθήσει «εμπροσθοβαρή» πολιτική και να μην αποφύγει την πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, με επίκεντρο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με την οποία εξελέγη, είναι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικές και οικονομικές περιπλοκές που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και η εξαιρετικά ευαίσθητη φάση στην οποία εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι προκειμένου η κυβέρνηση να «πατήσει φρένο» και να αποφύγει πρωτοβουλίες που θα προκαλούσαν πολιτικές ή κοινωνικές εντάσεις, ο πρωθυπουργός επιλέγει διαφορετική στρατηγική: Υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, του διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρ. Δημητριάδη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου προετοιμάζεται μια δέσμη παρεμβάσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους –οι υπόλοιπες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021– και οι οποίες χαρακτηρίζονται από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «μεταρρυθμιστική καταιγίδα». Εξάλλου, όπως προστίθεται, η κυβέρνηση «εξελέγη και θα κριθεί από τον βαθμό στον οποίο θα υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών».

Ειδικότερα, στην ατζέντα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα βρίσκονται οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Αυτές άλλωστε αναμένεται να αποτελέσουν και το μεγαλύτερο πεδίο σύγκρουσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτίστως δε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Στα εργασιακά, αποτελεί ειλημμένη απόφαση να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο. Στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα ρυθμίσεις για την τηλεργασία, τις γονικές άδειες –χορήγηση και στους άνδρες–, μέτρα ελέγχου της «μαύρης» εργασίας και κίνητρα για την πρόσβαση γυναικών στην απασχόληση. Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκονται μέτρα ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, καθώς στόχος είναι, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού, η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Στο ασφαλιστικό, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, θα καθιερωθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις, ώστε ο κάθε νέος εργαζόμενος να μπορεί να δημιουργήσει τον προσωπικό του «κουμπαρά», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, στη μεταρρυθμιστική ατζέντα των επόμενων μηνών εντάσσονται και οι κατωτέρω ρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί, ενώ άλλες είναι υπό διαμόρφωση:

• Καθιέρωση νέων κανόνων στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κάτοχοι στεγαστικών δανείων, στόχος είναι να αποκτήσουν μια «δεύτερη ευκαιρία».

• Επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Θα ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες, ενώ θα διευρυνθεί ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών.

• Nέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους άμεσα και των διδασκόντων από το 2021. 

• Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση, απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

• Νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αλλάξει τον ν. 4412. Στόχος, η μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί ώθηση σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο περιφερειών και δήμων.

• Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προωθείται μια μεγάλη αλλαγή στην πρωτοβάθμια φροντίδα με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Επίσης, θα δρομολογηθούν 4.000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

• Αλλαγές στο Δημόσιο. Ηδη παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί.

• Ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε σύντομα να φτάσουν συνολικά τις 1.000. Θα είναι προσβάσιμες όλες από το κινητό τηλέφωνο.

• Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα καθορίζονται οριστικά οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο καταρτίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι προφανές ότι σε πολλές από αυτές τις αλλαγές θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από συντεχνιακά συμφέροντα, ανεξαρτήτως χρώματος, όπως βλέπουμε στην Εκπαίδευση. Ομως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει», τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή