Καταλύτης ανάπτυξης η επένδυση της Microsoft

Καταλύτης ανάπτυξης η επένδυση της Microsoft

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά, όμως, για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία. Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών. Ομως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά μικρές και μεσαίες που ανακαλύπτουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτές. Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας. Η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διεθνώς αναγνωρίζεται ήδη ως επιτυχία της Ελλάδας, καθώς ήταν αουτσάιντερ όταν ξεκίνησε η διαδικασία στην αρχή του έτους, και «κέρδισε» πολλές άλλες χώρες. Από τη Microsoft Hellas ο CEO Θεοδόσης Μιχαλόπουλος έδωσε μάχη για το project και έπεισε τους δύσπιστους μέσα στην πολυεθνική, κάτι που δεν ήταν τόσο εύκολο. Επρεπε πολλοί να αλλάξουν γνώμη και να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα της κρίσης, εξομολογείται κορυφαίος Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, εξηγεί πως «στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το cloud από αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί πραγματικά να αλλάξει ριζικά την οικονομική ζωή του τόπου αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Kαι άμεσα: Σκεφτείτε να μη χρειάζεσαι μεγάλες επενδύσεις για να ξεκινήσεις ένα επιχειρηματικό βήμα. Ούτε γραφεία για να συνεργάζεσαι. Ούτε μεγάλες υποδομές για να αναπτυχθείς, ακόμα και μέσω του διαδικτυακού εμπορίου σε όλο τον κόσμο».

Αν και τέτοιες επενδύσεις είναι στενά συνδεμένες με παραμέτρους όπως η πολιτική σταθερότητα, η αξιοπιστία στην παροχή ενέργειας (επί του προκειμένου 100% από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025) με χαμηλά τιμολόγια, διεθνείς συνδέσεις, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και περιβάλλον ανθεκτικό στις φυσικές καταστροφές, δεν σχετίζεται με τη ραγδαία βελτιούμενη πολιτική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ. Πρόκειται για πολυεθνική που επενδύει μόνο αν αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια στη χώρα και πιστεύει στο οικονομικό της μέλλον.

Το ψηφιακό μέλλον

Οι υπηρεσίες cloud που θα φιλοξενούν τα data centers είναι η καρδιά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, διότι χωρίς γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα, δεν μπορεί να αναπτυχθούν artificial intelligence, machine learning και big data που είναι η πεμπτουσία του ψηφιακού μέλλοντος. Και σε αυτό το μέλλον «μπαίνουμε με το “δεξί”», σημειώνει στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Οπως εξηγεί, η επένδυση της Microsoft διασφαλίζει την ασφάλεια για τα δεδομένα, αφού θα είναι στην Ελλάδα και υπό ελληνικό δίκαιο και όχι στο εξωτερικό. «Γεωστρατηγικά είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι δεν θα επιτρέψει κανείς ένα data center να πέσει στα χέρια οποιουδήποτε άλλου, ενώ ταυτόχρονα δεν εξαρτιόμαστε από συνδέσεις με το εξωτερικό», συμπληρώνει. Παράλληλα είναι όλα κοντά, διασφαλίζοντας ταχύτητες που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και επιχειρήσεις που χρειάζονται ταχύτατη πρόσβαση σε δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή