Ιός και ελληνοτουρκικά ψηλά στην ατζέντα

Ιός και ελληνοτουρκικά ψηλά στην ατζέντα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην κυβέρνηση για το θέμα του κορωνοϊού, που αποτελεί στην παρούσα φάση τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα: υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό. Χθες ο κ. Πέτσας μπορεί να απέκλεισε, προσώρας, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ζητώντας την εφαρμογή όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως στο Μαξίμου δεν εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Η καθολική χρήση μάσκας και η μείωση του ωραρίου στην εστίαση είναι πάντα στο συρτάρι και θα βγει ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε παράλληλα πως με απόφαση του κ. Μητσοτάκη δεν θα πραγματοποιηθούν για την 28η Οκτωβρίου μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις.

Στη σκιά της σημερινής επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί την τακτική «μαστίγιο και καρότο» έναντι της Αγκυρας. Το καρότο συμπυκνώνεται στη χθεσινή φράση του κ. Πέτσα πως «εμείς, από πλευράς μας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές, ανά πάσα στιγμή». Το «μαστίγιο» είναι οι κυρώσεις που σύμφωνα με την Αθήνα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι. Οσον αφορά τη φημολογία για πιθανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς βρισκόμαστε στη φάση της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Πολλαπλά μηνύματα

Εν τω μεταξύ, μια επένδυση δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά σε τελική ανάλυση αμιγώς πολιτικό. Ετσι ζυγίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft, που στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Το πρώτο και βασικότερο είναι πως, παρά την κρίση στα ελληνοτουρκικά και το βάρος της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να «πατάει» πάνω στα βήματα που είχε χαράξει πριν από τις απανωτές κρίσεις, που είναι αυτά των επενδύσεων. Αυτό ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την επίσημη προαναγγελία της επένδυσης, λέγοντας πως «μέσα σε μόλις 9 μήνες, και παρά τα σύννεφα της πανδημίας, φτάσαμε εδώ: στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμου επένδυσης με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση».

Στην κυβέρνηση δεν διαβάζουν την επένδυση μόνο οικονομικά. Το brand της εταιρείας που ήρθε χθες στην Ελλάδα είναι τέτοιο που μπορεί να λειτουργήσει σαν «κράχτης», όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στην «Κ», για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα και να καταστήσει την Ελλάδα κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Πλην της ουσίας του, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, η επένδυση στέλνει το σωστό μήνυμα και στη γενιά του brain drain, που αποτελεί πάντα βασικό «ακροατήριο» για την κυβέρνηση.

Η επένδυση της Microsoft αναμένεται να ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να εκπαιδεύσει περίπου 100.000 εργαζομένους στις νέες τεχνολογίες, στέλνοντας «σήμα» στη γενιά που εγκατέλειψε την Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή