Διευρυμένη σύσκεψη με Στόλτενμπεργκ στο Μαξίμου

Διευρυμένη σύσκεψη με Στόλτενμπεργκ στο Μαξίμου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα οι επαφές του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σε λίγο ξεκινάει η διευρυμένη σύσκεψη στην οποία επίσης παίρνουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το διπλό ταξίδι του κ. Στόλτενμπεργκ σε Αγκυρα και Αθήνα, καταγράφεται σε μια περίοδο λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά και περιφερειακής αναταραχής, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο για «κάποιους συμμάχους» που «συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στο ΝΑΤΟ». Κατά την εκδοχή του κ. Τσαβούσογλου το ΝΑΤΟ παρενέβη διότι αντιλήφθηκε μια πιθανότητα σύγκρουσης όταν «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αν και η Ελλάδα είχε αρχικά αρνητική στάση, αυτή τη στιγμή παρακάθεται στις συνομιλίες και το εκτιμούμε αυτό». Νωρίτερα, πάντως, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωνε ότι «θα υπερασπιστούμε τη“ Γαλάζια Πατρίδα” μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων για τη μείωση των κινδύνων «περιστατικών και ατυχημάτων στην περιοχή», που, όπως είπε, περιλαμβάνει «τη δέσμευση για τη χρήση μιας ασφαλούς απευθείας γραμμής που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο». Οπως επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο συγκεκριμένος μηχανισμός «μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για τις διπλωματικές προσπάθειες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή