Κ. Σακελλαροπούλου σε γ.γ. ΝΑΤΟ: Το μήνυμα στην Άγκυρα να είναι σαφές

Κ. Σακελλαροπούλου σε γ.γ. ΝΑΤΟ: Το μήνυμα στην Άγκυρα να είναι σαφές

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι υψίστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές. Ευανάγνωστο και όχι διφορούμενο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι την προηγούμενη περίοδο η περιοχή γνώρισε κλιμάκωση της έντασης λόγω των τουρκικών ενεργειών, τις οποίες χαρακτήρισε παραβατικές και εχθρικές.

Όπως πρόσθεσε, η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών.

Στο ίδιο πλαίσιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιδιώκει τον διάλογο με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από το βαθμό ειλικρίνειας και από τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς».

Στόλτενμπεργκ: Ο μηχανισμός θα βοηθήσει στις συνομιλίες

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος και ευχαρίστησε για τη σημαντική συμμετοχή και συνεισφορά της χώρας μας, η οποία -όπως σημείωσε- «εκτιμάται από όλους μας».

«Συμμετέχετε σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. Τα αεροσκάφη σας διατηρούν την ασφάλεια πάνω από το Μαυροβούνιο μέσω της αποστολής εκεί και βεβαίως η συμμετοχή του ναυτικού είναι σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας ναυτικής διάταξης του ΝΑΤΟ. Και βεβαίως είναι πολύ ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει τηρήσει τον στόχο της δαπάνης πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Με τις επενδύσεις στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων, έχετε ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσετε σε εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, τόσο της Αεροπορίας, όσο και του Ναυτικού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη δημιουργία ενός διμερούς μηχανισμού για την αποφυγή αυτών των κρίσεων. «Με τον μηχανισμό αυτό θα μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων ή επεισοδίων, και αν αυτά συμβούν, θα μπορέσουν να περιορισθούν οι συνέπειές τους» πρόσθεσε.

Τέλος, δήλωσε πεπεισμένος -όπως και κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη- ότι αυτός ο μηχανισμός θα βοηθήσει και στις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο. «Και είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά στη βάση των διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης

Νωρίτερα, μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό». «Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης», δήλωσε.

Των κοινών δηλώσεων είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Το πρωί, ο κ. Στόλτενμπεργκ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Στην Αθήνα μετά την Άγκυρα ο Στόλτενμπεργκ

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας», προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», χαιρετίζοντας τη δημιουργία του μηχανισμού απεμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή