Δημοκρατικό τείχος έναντι της Χρυσής Αυγής

Δημοκρατικό τείχος έναντι της Χρυσής Αυγής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό και ομόθυμο μήνυμα καταδίκης του φασισμού, του ναζισμού και του αντισημιτισμού εξέπεμψε εντός και εκτός Βουλής χθες ο πολιτικός κόσμος, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή.

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι διαχρονικός αντίπαλος κάθε υπονομευτή του πολιτεύματος και της ομαλότητας. Οι οπαδοί του ναζισμού δεν έχουν θέση στην Ελλάδα», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τόνισε ότι η Ν.Δ. στάθηκε μετωπικά απέναντι στο «νεοναζιστικό μόρφωμα» της Χρυσής Αυγής και ήταν εκείνη που το 2013 οδήγησε τα μέλη της στο εδώλιο του κατηγορουμένου, διαβιβάζοντας στον εισαγγελέα όλα τα διάσπαρτα στοιχεία εναντίον της. Υπογράμμισε πάντως εμφατικά ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να αποφασίσει, με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.

Προσκλητήριο συμμετοχής στη σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, στην οποία θα δώσει προσωπικά το παρών –εναντίον των «νεοναζί» που «έσπειραν το μίσος, ξυλοκόπησαν, δολοφόνησαν»– απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους δημοκρατικούς πολίτες να φωνάξουν δυνατά το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι». Νωρίτερα στη Βουλή, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν σχηματίσει την ίδια φράση υψώνοντας συμβολικά κάρτες και προκαλώντας τις αιχμές του κ. Πέτσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «ακραία επικοινωνιακή εκμετάλλευση» και υποκριτική καπήλευση ενός αγώνα από εκείνους που –όπως σχολίασε– μοιράζονταν την ίδια πλατεία με τη Χρυσή Αυγή και συνέπλεαν σε ψήφιση νομοσχεδίων.  

Νάρκη στη δημοκρατία χαρακτήρισε την ανοχή στη βία και στους «φασίστες» η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί», δήλωσε απευθυνόμενη στις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία.

Την απερίφραστη καταδίκη της ιδεολογίας και της δράσης της Χρυσής Αυγής εξέφρασε με μία φωνή χθες και η Βουλή. «Ολοι μαζί χτίσαμε ένα δημοκρατικό τείχος. Θα το κρατήσουμε όρθιο», ανέφερε ο Σπήλιος Λιβανός (Ν.Δ.). «Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ). «Είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στη φυλακή. Να καταδικαστούν με τις ανώτατες ποινές», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). Τον αιώνιο εκτοπισμό της Χ.Α. από τη Βουλή έθεσε ως στοίχημα η Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25).

Αυτονόητη χαρακτήρισε την καταδίκη της Χ.Α. ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, προκάλεσε όμως αντιδράσεις με την αναφορά και σε «κόκκινο φασισμό». «Να διαβάσει κανένα λεξικό. Είναι αμορφωσιά», τον «κάρφωσε» ο Θ. Παφίλης, παρότι εξαίρεσε το ΚΚΕ. Με την επίκληση της «Πανούκλας» του Αλμπέρ Καμύ, κάλεσε σε διαρκή επαγρύπνηση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή