Θεσμικό ανάχωμα μετά τον διορισμό Ζαρούλια

Θεσμικό ανάχωμα μετά τον διορισμό Ζαρούλια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικής ισχύος αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής επιστρατεύει ως θεσμικά όπλα ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας, προκειμένου να βάλει οριστικό λουκέτο στο «παραθυράκι» που εκμεταλλεύθηκε η υπόδικη Ελένη Ζαρούλια για τον διορισμό της ως μετακλητής υπαλλήλου στο γραφείο του συζύγου της και αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που πυροδότησε η αρχική απόφαση και με προφανή στόχο την ακύρωση του επίμαχου διορισμού και την αποτροπή επανάληψης ανάλογων φαινομένων, ο κ. Τασούλας, προανήγγειλε θωράκιση του Κανονισμού διά της εναρμόνισής του με δικλίδες ασφαλείας της κοινής νομοθεσίας.  

Συγκεκριμένα, θα καθιερωθεί η πρόβλεψη του νόμου για το επιτελικό κράτος περί «κωλύματος» διορισμού ως μετακλητών για συζύγους, συμβίους και συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού, αυτού που τους διορίζει. Παράλληλα, θα επεκταθεί και στις περιπτώσεις υποδικίας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η υφιστάμενη απαγόρευση διορισμού αναφορικά με υποδικία για σοβαρά κακουργήματα, όπως δωροδοκία, κλοπή, απιστία και συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ επανάληψη.

«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019, που ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αρα ο μόνος τρόπος είναι αλλαγή του Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα», εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής. Αφησε να εννοηθεί ότι ανάλογα με την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν κι άλλα «πολεμοφόδια» στην κοινοβουλευτική «φαρέτρα», ενώ υπενθύμισε την ισχύουσα απόφαση της Βουλής, με την οποία απαιτείται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση, ώστε να μπορεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής και τα στελέχη του να λάβουν κρατική χρηματοδότηση και παρακρατηθείσες αποζημιώσεις.

Πυρά περί «εκ των υστέρων» και μετά τον «σάλο» διορθωτικών κινήσεων του κ. Τασούλα, εξαπέλυσαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι δεν ενημέρωσε εξαρχής για το αίτημα Μιχαλολιάκου.

Ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια είχε βασιστεί σε διάταξη του 1997 για το δικαίωμα ενός μετακλητού υπαλλήλου σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή