Το άγνωστο παρασκήνιο στο Μαξίμου το κρίσιμο 48ωρο μετά τη δολοφονία Φύσσα

Το άγνωστο παρασκήνιο στο Μαξίμου το κρίσιμο 48ωρο μετά τη δολοφονία Φύσσα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστες πτυχές για το τι συνέβη στο Μέγαρο Μαξίμου τις πρώτες 48 ώρες μετά τη δολοφονία του Φύσσα, φέρνει στο φως σήμερα η «Καθημερινή». Εκείνο το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου. Ενημερωνόταν διαρκώς είτε στο κόκκινο τηλέφωνο από τα κυβερνητικά στελέχη είτε διά ζώσης από τους στενούς του συνεργάτες. Η εικόνα για το τι είχε συμβεί σχηματίστηκε πολύ γρήγορα και έγινε αντιληπτό πως η δολοφονία αποτελούσε την κορύφωση μιας συντονισμένης δράσης της Χρυσής Αυγής που είχε εμφανιστεί ήδη από το 2012.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν κάνει από νωρίς την κατάλληλη προεργασία και η δολοφονία Φύσσα ήταν η αιτία να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Ηδη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φυσσα αποφασίστηκε η ενοποίηση των δικογραφιών για αδικήματα που είχαν προηγηθεί και διαπράξει βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής από πριν. Το δεύτερο κομβικό στοιχείο που εξέτασε το Μαξίμου αφορούσε την ανεύρεση κυκλωμάτων και επίορκων στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν «συνεργασία» με τη Χρυσή Αυγή, καθώς είχε παρατηρηθεί ελλιπής αστυνόμευση σε ορισμένες περιοχές με αστυνομικούς ενταγμένους στο «κύκλωμα», να προτρέπουν πολίτες να συνεργαστούν με την οργάνωση της Χ.Α. για «να βρουν το δίκιο τους γρήγορα».

Το επόμενο πρωινό, 18 Σεπτεμβρίου, το πρώτο ραντεβού του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν με τον στενό του συνεργάτη Νίκο Τσιούτσια. Ο Σαμαράς τότε αναφέρει επί λέξει στον συνεργάτη του: «Να ξέρεις, εγώ δεν ξεχνώ ποτέ τα γεγονότα της υπόθεσης Λαμπράκη. Το “ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο” δεν πρόκειται να ειπωθεί ξανά όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός. Είμαι αποφασισμένος και δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη ό,τι και να μου κοστίσει! Θα μου κοστίσει… μεγάλες οι αποφάσεις, μεγάλες και οι φουρτούνες. Ξέρεις μόνο τι με καίει; Τώρα που τελειώνει η ανηφόρα των θυσιών μην αρχίσει η κατηφόρα της βίας». Ενδεικτικό των «κολασμένων» ημερών είναι πως ακολούθως ο Σαμαράς είχε ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα, με επενδυτές και με την τρόικα, κατά σειρά. 

Ακολούθησε σύσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήδη από το 2012, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει με αλλεπάλληλες δηλώσεις να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, έχοντας μάλιστα μηνυθεί από τους χρυσαυγίτες τον Νοέμβριο του 2012. Ο Βενιζέλος ήταν υπέρμαχος της «σκληρής και αποφασιστικής στάσης» έναντι του μορφώματος. Σε εκείνη τη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση για τα επόμενα βήματα. Ο Βενιζέλος μάλιστα με το πέρας της σύσκεψης αναφέρει ρητά πως «η Χρυσή Αυγή έχει ως προτεραιότητά της τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση», πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Δένδιας. Ο Σαμαράς ήταν έντονα ανήσυχος κι εξέφρασε την αγωνία του για το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τη χώρα.

Στη σύσκεψη κομβικό ρόλο έχουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου που μιλά για το νομικό σκέλος, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ σε παρακείμενους χώρους, μπαινοβγαίνοντας στη σύσκεψη, ανάλογα την πορεία των συζητήσεων, ήταν οι Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Μπούρας, Γιώργος Μουρούτης, Κώστας Τσιμάρας και Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Το απόστημα της αστυνομίας

Την επόμενη ημέρα 19 Σεπτεμβρίου, σε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, υπάρχει ανησυχία για τυχόν επέκταση των επεισοδίων και φόβος μήπως επαναληφθούν τα φαινόμενα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Εν τω μεταξύ, με εντολή του Νίκου Δένδια μία διμοιρία ΜΑΤ μεταβαίνει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ο στόχος διπλός: αφενός να μην υπάρχει απόκρυψη στοιχείων και αφετέρου να σταλεί σαφές μήνυμα πως η αστυνομία είναι απέναντι και το απόστημα θα σπάσει.

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε τηλεοπτικό διάγγελμα Σαμαρά που, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους επίγονους των ναζί να δηλητηριάζουν την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματούν, να τρομοκρατούν και να υποσκάπτουν τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία». Τα πάντα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή