Προσπάθεια αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθεια αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που πλησιάζει και η κύρωση των τριών μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία είναι τα επόμενα σημαντικά κοινοβουλευτικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κάδρου δεν μένουν οι χειρισμοί του Μαξίμου στα ελληνοτουρκικά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους. Περιθώρια να θολώσουν τα μηνύματα που θέλει να περάσει η Κουμουνδούρου από εσωτερικές αντιπαλότητες δεν υπάρχουν και για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μια νέα αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση με διττό στόχο: ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τον χειμώνα και παράλληλα τα μέτωπα στο εσωτερικό να κλείσουν και οι τάσεις να συσπειρωθούν απέναντι στη Ν.Δ. Το βλέμμα παραμένει στραμμένο και στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα με τη στήριξη στις καταλήψεις των σχολείων και στις απεργίες  – στάσεις εργασίας καθηγητών και δασκάλων.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα εισαχθεί για συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής τις επόμενες ημέρες είναι το πρώτο σκαλοπάτι που καλείται να ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο, με πηγές του κόμματος να κάνουν λόγο για «εικονική πραγματικότητα». Σε αυτή τη γραμμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή πως «πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Αλλά η κυβέρνηση το παράκανε. Eχετε καταθέσει το πιο αισιόδοξο σενάριο, καταλαβαίνω γιατί το κάνατε, αλλά κάνατε λάθος». Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η οικονομική ύφεση, όχι μόνο ως φυσικό επακόλουθο της πανδημίας αλλά και ως το αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης πριν και μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Eφη Αχτσιόγλου, προετοιμάζοντας το έδαφος και την επιχειρηματολογία του κόμματος, ανέφερε μιλώντας Στο Κόκκινο: «Η κυβέρνηση κάνει μία εντελώς αβάσιμη πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5% το 2021, την ώρα που η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ε.Ε. είναι 5,8%. Δεν πρόκειται για απλή αισιοδοξία, αλλά για ανεδαφικές προβλέψεις που θα δημιουργήσουν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα». Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν να αναδείξουν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού πως από τα τέλη του 2019 η Ν.Δ. είχε φέρει την οικονομία σε τροχιά ύφεσης.

Για την κύρωση των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να αναδεικνύουν τις «καθυστερήσεις» που, όπως υποστηρίζουν, παίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί τρόπος η διαδικασία στη Βουλή να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για την πλειοψηφία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων ανοίγει την Πέμπτη και έβαλε φωτιά όχι μόνο στην προοπτική διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Ο κ. Μητσοτάκης την “ξέχασε” στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε μέσω Τwitter ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το «σφυροκόπημα» από την Κουμουνδούρου συνεχίστηκε και για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ. Κάνουν λόγο για έλλειψη στρατηγικής αλλά και σοβαρότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη που χαιρέτισε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ, ενώ τη στιγμή που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοίνωνε τη σχετική κίνηση, το Μαξίμου τόνιζε ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφων [για αυτόν τον μηχανισμό] δεν συνιστά συνομιλίες». Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως «η συμφωνία επ’ αυτού του μηχανισμού την ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποδυνάμωσε τις ελληνικές θέσεις για κυρώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή