ΤΟΥΡΚΙΑ

Δοκιμαστικές βολές S-400 παρά τις παραινέσεις

dokimastikes-voles-s-400-para-tis-paraineseis0

Την πλήρη αγνόηση των παραινέσεων τις οποίες έκανε λίγες ώρες νωρίτερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για αποφυγή ενεργοποίησης των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, υποδηλώνει σαφέστατα η χθεσινή επισημοποίηση των δοκιμαστικών βολών που σχεδιάζει η τουρκική αεροπορία στη Μαύρη Θάλασσα.

Χθες εκδόθηκε και η σχετική οδηγία προς αεροναυτιλλομένους (ΝΟΤΑΜ), βάσει της οποίας από τις 6 έως και τις 16 Οκτωβρίου δεσμεύεται εναέριος χώρος στην ευρύτερη περιοχή της Σινώπης για τις δοκιμαστικές βολές των S-400.

Εικόνες των φορτηγών που μετέφεραν τα συγκεκριμένα συστήματα στη Σινώπη προβλήθηκαν, μάλιστα, χθες, από τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ με βάση πληροφορίες από πληθώρα τουρκικών ΜΜΕ οι δοκιμές των S-400 θα πραγματοποιηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Για ενεργοποίηση των πυραυλικών συστημάτων κάνει λόγο και το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή ΝΟΤΑΜ για δοκιμαστικές βολές των S-400 επιβεβαιώνει και την «Κ» της περασμένης Κυριακής, μιας και καθίσταται σαφές ότι οι ρωσικής κατασκευής πύραυλοι δεν βρίσκονται εδώ και καιρό στις αποθήκες, όπως ισχυρίζονταν αξιωματούχοι και αναλυτές, κυρίως από τη γείτονα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, ότι χθες, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση εργασιών των υποβρυχίων τύπου 214 «Παπανικολής». Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε τα υποβρύχια 214 ως «παράγοντες υπεροχής» στο πεδίο.

Oπως είπε, αναφερόμενος στην κρίση του Αυγούστου, «ακόμη ψάχνουν να τα βρουν οι δυνάμεις των Τούρκων. Λόγω της πρόωσης έχουν σιωπηλό σύστημα και δεν γίνονται αντιληπτά από τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη που τα ψάχνουν».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει διαδικασίες για τα ναυπηγεία, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν σχεδιαστεί λύσεις τόσο για τον Σκαραμαγκά όσο και για την Ελευσίνα. Σημειώνεται ότι λύση στα ναυπηγεία σημαίνει, συνολικότερα, ότι μπορεί να προχωρήσει και η υπόθεση της προμήθειας νέων φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό (Π.Ν.).