Ευ. Βενιζέλος: H καταδίκη να σηματοδοτήσει μία περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας

Ευ. Βενιζέλος: H καταδίκη να σηματοδοτήσει μία περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Για σηματοδότηση μίας περιόδου μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας μέσα από τη σημερινή καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ευχόμενος αυτή να λειτουργήσει ως αφετηρία του αναγκαίου αναστοχασμού όλων μας.              

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, παρά τη διασταύρωση της με το κοινό περί δικαίου αίσθημα στην προκειμένη περίπτωση, η Δικαιοσύνη αξιολόγησε όλα τα δεδομένα με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες, δίνοντας στη δίκη θεσμική βαρύτητα. «Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, χαρακτηρίζει «τομή» την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να αναλάβει τον Σεπτέμβριο του 2014 να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής». 

Ολόκληση η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου: 

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους
δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη
όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γιαυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.

Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για
κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.

Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό».