«Η Δικαιοσύνη δίνει την απάντηση»

«Η Δικαιοσύνη δίνει την απάντηση»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της Δικαιοσύνης να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. «Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του έπειτα από την καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. «Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή τη δική της απάντηση», συμπλήρωσε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα πως «ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Ελληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τη Δημοκρατία. Στη μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντοτε ξένα», τόνισε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συμπληρώνοντας πως «η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

«Σήμερα δικαιώνονται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή on camera για την απόφαση του δικαστηρίου. Αναφερόμενος στο άνοιγμα της δίωξης επί κυβερνήσεώς του, σημείωσε: «Πολύ απλά, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

Ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος σε δήλωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα».  Ο κ. Βενιζέλος θυμίζει ακόμα πως «η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας», χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «τομή».

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως «με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, η ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με τη δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας».
Τέλος, ο πρώην επίτροπος και υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι μία νίκη της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης κατά της εθνικιστικής-λαϊκιστικής-ρατσιστικής απειλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή