Απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διάκριση “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα, θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στην εκδήλωση με την οποία εγκαινιάστηκε ο νέος θεσμός στο εμβληματικό μουσείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που θα δίνεται κάθε χρόνο σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα, φέτος απονεμήθηκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ η ίδια απηύθυνε μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Αναφερόμενος στη Ροτόντα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος», για να προσθέσει: «Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος». Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με την ιστορία του μνημείου και χορωδία με τέσσερις μουσικούς εκτέλεσε τη σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή, που είναι γραμμένη ειδικά για τη Ροτόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή