Στ. Πέτσας για Βαρώσια: Να κάνει πίσω η Τουρκία – Θα τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής

Στ. Πέτσας για Βαρώσια: Να κάνει πίσω η Τουρκία – Θα τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω, δήλωσε αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ε.Ε. καθώς θα τεθεί από Κύπρο και Ελλάδα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Μπρατισλάβα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι βασικό ζήτημα η εμπιστοσύνη και επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες: την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Χαρακτήρισε δε θετική την ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας, ωστόσο διευκρίνισε πως «δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις να περάσουν έτσι».

Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την τουρκική απόφαση, ενώ σε επικοινωνία με του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

Σημείωσε ότι το θέμα είναι ευρύτερο και αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να κάνει πίσω, προειδοποιώντας πως «αλλιώς θα το βρει μπροστά της».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ εξήγγειλαν το άνοιγμα τμήματων των Βαρωσίων. Τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή