ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Αναστασιάδης για Βαρώσια: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ν. Αναστασιάδης για Βαρώσια: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Παράνομο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, τονίζοντας πως πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάλεσε δε την Τουρκία να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, άνοιξε τμήμα της παραλίας στο Βαρώσι, όπως είχε εξαγγελθεί σε διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

Τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ το ζήτημα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα.    

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω, τονίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ε.Ε. καθώς θα τεθεί από Κύπρο και Ελλάδα.