ΚΙΝΑΛ: Τροπολογία για κώλυμα εκλογιμότητας καταδικασθέντων

ΚΙΝΑΛ: Τροπολογία για κώλυμα εκλογιμότητας καταδικασθέντων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία σχετικά με το κώλυμα εκλογιμότητας προσώπων που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατέθεσε η Kοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά η τροπολογία: 

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

  • Θέμα

Κώλυμα εκλογιμότητας προσώπων που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απαγόρευση ανακήρυξης συνδυασμού κόμματος όπου συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της δημόσιας τάξης.

  • Αιτιολογική έκθεση

Η χθεσινή ιστορική καταδίκη της ηγετικής ομάδας της «Χρυσής Αυγής» για το αδίκημα της συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα) καθιστά επιτακτικό τον αποκλεισμό των καταδικασθέντων από μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες, ιδίως μετά την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95). 

Κρίνεται, επομένως, αναγκαία η εισαγωγή στην ισχύουσα εκλογική νομοθεσία ειδικού κωλύματος εκλογιμότητας για τα πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για τα ως άνω σοβαρά αδικήματα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη συμμετοχής στις εκλογές προσώπων και συνδυασμών υποψηφίων με αποδεδειγμένη εγκληματική δράση που μάλιστα κατατείνει στην προσβολή της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατά την έννοια του άρθρου 29 του Συντάγματος.

Ανάλογη διάταξη είναι αναγκαίο να προβλεφθεί και για την απαγόρευση ανακήρυξης συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, όπου συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης, καθώς και συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, από το καταστατικό, τη διακήρυξη αρχών, τη λειτουργία και την εν γένει δράση των οποίων προκύπτει ότι παραβιάζουν ή απειλούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν ανακηρύσσονται.

  • Προτεινόμενη διάταξη

Προστίθεται νέο άρθρο στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ως εξής:

«Άρθρο ……

1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) προστίθεται νέα περίπτωση (δ), ως εξής:

«ότι δεν έχει καταδικασθεί για το αδίκημα της ένταξης ως μέλους ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα». 

2. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής: 

«Η δήλωση της παρούσας παραγράφου περιέχει όλες τις προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 32».

3. Προστίθεται νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 35 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), ως εξής:

«4. Συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων στους οποίους συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος ή της δημόσιας τάξης, καθώς και συνδυασμοί κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων, από το καταστατικό, τη διακήρυξη αρχών, τη λειτουργία και την εν γένει δράση των οποίων προκύπτει ότι παραβιάζουν ή απειλούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν ανακηρύσσονται. Η παρούσα διάταξη ως προς τις συνέπειές της ισχύει από την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος αυτών που καταδικάστηκαν και ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίον εκδόθηκε η απόφαση».

Οι προτείνοντες βουλευτές: Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Καμίνης, Βασίλειος Κεγκέρογλου, Χάρης Καστανίδης, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Γεώργιος Φραγγίδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή