Τουρκικό σόου στα Βαρώσια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σόου ενταγμένο αρμονικά στη γραμμή που τηρεί η Αγκυρα σε όλη την περιφέρειά της, αλλά και με σκοπό να ενισχύσει τον ευνοούμενο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» στην επικράτεια του ψευδοκράτους, μετατράπηκε το χθεσινό άνοιγμα της παραλιακής οδού των Βαρωσίων από το κατοχικό καθεστώς. Μπουλντόζες, επισκέπτες και περιηγητές με τουρκικές σημαίες ανά χείρας και εκπρόσωποι του καθεστώτος ήταν παρόντες, σε μια τελετή που απλώς επιβεβαίωσε τις εξαγγελίες του αποκαλούμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, αλλά και της Αγκυρας για την Αμμόχωστο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη που έκανε προ ενός έτους (Σεπτέμβριος ’19) στην Αμμόχωστο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε το «άνοιγμα» της πόλης, μάλιστα χρησιμοποιώντας και τα σταθερά επιχειρήματα της Αγκυρας περί «συνέχειας» και σε κτηματικό επίπεδο από την οθωμανική εποχή (1571-1878). Πρακτικά, η Αγκυρα ήδη υποσκάπτει και τις προοπτικές διεκδίκησης των περιουσιών από τους νόμιμους κατόχους τους, κάτι που, εκ των πραγμάτων, σε αυτή τη φάση είναι το μικρότερο πρόβλημα για τη Λευκωσία. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι, κατά το χθεσινό σόου στα Βαρώσια, μερίδα των επισκεπτών ήταν Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες που ήθελαν να δουν τη «δυναμική» της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξηγώντας του ότι θα θέσει το θέμα και στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής (15-16 Οκτωβρίου). Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Εχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε μόνιμα μέλη του, στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, στους επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε., στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή fora, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Συμμόρφωση

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς οφείλουν να συμμορφωθούν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου «προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του γ.γ. των Η.Ε. που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των Η.Ε. και αποφάσεων του Σ.Α. των Η.Ε. και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα θέσει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Το άνοιγμα των Βαρωσίων έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό των Κατεχομένων, καθώς προφανής στόχος του είναι η ενίσχυση του Ερσίν Τατάρ στον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών» της 11ης Οκτωβρίου, στις οποίες, με βάση τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις, δυσκολεύεται να περάσει στον δεύτερο γύρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή