Αναζητείται η ημερομηνία για διερευνητικές

Αναζητείται η ημερομηνία για διερευνητικές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασκήσεις ισορροπίας με σκοπό την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα επιδίδεται η Αθήνα, καθώς η Τουρκία εμφανώς κραδαίνει το «μαστίγιο» των απειλών, ενώ επιδεικνύει το «καρότο» των διαπραγματεύσεων σε μια προφανώς σχεδιασμένη αμφίσημη στάση. Χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου, είχαν ένα σύντομο τετ α τετ 20 λεπτών σε φόρουμ για τη διεθνή ασφάλεια, όπου, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές, ενώ εκ της ελληνικής πλευράς εκφράστηκαν αντιδράσεις για τα Βαρώσια. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου (Twitter) οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθούν ημερομηνίες και για τις συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παράλληλα οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Σκοτ Κίντσβατερ, βρίσκονται σε διαδικασία εξειδίκευσης των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή ατυχημάτων με βάση τον μηχανισμό της Συμμαχίας (de-confliction mechanism).

Χθες, πάντως, προτού συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Τσαβούσογλου παρουσίασε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας στην Μπρατισλάβα, όπου, μάλιστα, επέδειξε και χάρτες που παρουσιάζουν την Ελλάδα ως «μαξιμαλιστική» χώρα, που επιδιώκει με το Καστελλόριζο να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατ. Μεσόγειο. Αργότερα, ο κ. Δένδιας, αφού συνάντησε τον Σλοβάκο ομόλογό του Ιβάν Κόρτσοκ, περιέγραψε την Τουρκία ως κοινό στοιχείο των κρίσεων στην περιοχή. «Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία, εισέβαλε στο Ιράκ, έστειλε τζιχαντιστές στη Λιβύη και, τώρα, η Τουρκία είναι παρούσα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και, όπως επισήμανε, διαταράσσει τη σταθερότητα.

Υψηλότατους ρητορικούς τόνους είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα και ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Κατάρ, κατά την επίσκεψή του στο κράτος του Κόλπου. Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω από το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα δεχτούμε καμία λύση που θα μας φυλακίζει στις ακτές μας, αυτοί που είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατ. Μεσόγειο και κατάλαβαν ότι δεν θα υποχωρήσουμε με ρηχές απειλές και εκβιασμούς, τελικώς ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας για διάλογο». Τις δηλώσεις Ερντογάν συνόδευσαν και δύο NAVTEX για ασκήσεις στο κέντρο του Αιγαίου (διεθνή ύδατα) μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου (δηλαδή κατά την εθνική εορτή) και ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε από την Μπρατισλάβα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος είπε ότι «όσοι δικαίως ζητούν αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία, πρέπει να τολμήσουν να την υιοθετήσουν και ενάντια στην Τουρκία. Στο όνομα της Ευρώπης αλλά και στο όνομα του ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ κρύβοντας τέτοιες συμπεριφορές κάτω από το χαλί. Πρέπει να κατονομάσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε, σθεναρά, στο πλαίσιο του διαλόγου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή