Νομοθετικό μπλόκο σε προσπάθεια επιστροφής της Χ.Α. στη Βουλή

Νομοθετικό μπλόκο σε προσπάθεια επιστροφής της Χ.Α. στη Βουλή

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει τον «γρίφο», ώστε να αποκλείσει τα καταδικασθέντα στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής από τη συμμετοχή τους στις εκλογές, μετά την «πληγή» που άνοιξαν οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, διαμήνυσε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε συνολική ρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε στο πλαίσιο των κωλυμάτων εκλογιμότητας, να στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αμετάκλητα καταδικασμένοι για συγκεκριμένα κακουργήματα, όπως η διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

«Βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη όπου θα πρέπει να αλλάξει η εκλογική νομοθεσία, το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 2612 και να γίνει εξαντλητική καταγραφή όλων των ποινών, οι οποίες θα φέρουν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων… όταν έρθει η ώρα – μη βιάζεστε, δεν υπάρχουν εκλογές σύντομα, μη βιάζεστε να έλθει γρήγορα το Πάσχα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε ότι θα έρθει «ολοκληρωμένη, άρτια ρύθμιση» σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από επεξεργασμένη πρόταση της επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, η οποία θα επαναφέρει την ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση βάσει του Συντάγματος απαιτείται αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. «Αν πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία συμπαρασύρει και πολλά άρθρα του Π.Κ. που πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι τόσο απλό», είπε.

Πυρά Θεοδωρικάκου

Είχε προηγηθεί ένα ατέρμονο blame game εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος υπό τη βαριά σκιά των «κεραυνών» του Σταύρου Κοντονή, επιχείρησε να αποδώσει στην κυβέρνηση ολιγωρία και άρνηση εξεύρεσης λύσης, απευθύνοντάς της τελεσίγραφο για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας μέχρι το μεσημέρι, προκαλώντας τα σφοδρά πυρά του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας, ζητάτε και τα ρέστα σήμερα. Αυτό είναι θράσος», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Θεοδωρικάκος, κατηγορώντας τον κ. Ραγκούση για πρόχειρες «συνδικαλιστικές προτάσεις» προς άγραν εντυπώσεων και την αξιωματική αντιπολίτευση για παρελκυστικές τακτικές που διχάζουν ξανά τον λαό, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψε τις επίμαχες ποινές. Αίσθηση προκάλεσε και το ομαδικό σφυροκόπημα σύσσωμης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για απύθμενη υποκρισία, θράσος και απόπειρα απόσεισης των ξεκάθαρων ευθυνών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προτείνει την αυτοδίκαιη και διαρκή αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσων έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά τον χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Ξεχωριστή τροπολογία κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για κώλυμα εκλογιμότητας προσώπων που έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απαγόρευση ανακήρυξης συνδυασμού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, όπου συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για κακούργημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της δημόσιας τάξης. Δική του τροπολογία κατέθεσε και το ΚΚΕ, προτείνοντας μέτρα για τη συνολική καταδίκη της «ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής, μέσω της αυτοδίκαιης μεταξύ άλλων έκπτωσης από το αξίωμα βουλευτή, ευρωβουλευτή και αιρετού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις τροπολογίες απέρριψε ως «προσχηματικές» και προβληματικές ο υπουργός Δικαιοσύνης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή