Τα «αγκάθια» του Ποινικού Κώδικα και η Χρυσή Αυγή

Τα «αγκάθια» του Ποινικού Κώδικα και η Χρυσή Αυγή

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσκήνιο επανήλθαν οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στον Ποινικό Κώδικα το 2019, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει μειωμένες ποινές σε μια σειρά από αδικήματα. Ως προς τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας προέβλεπε ποινές από 10 έως 20 έτη φυλάκισης, ενώ η τελεσίδικη καταδίκη επέφερε επίσης δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, που επισύρει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και τους εκλέγεσθαι.

Τα «αγκάθια» του Ποινικού Κώδικα και η Χρυσή Αυγή-1

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός την Πέμπτη ανέφερε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε το άρθρο που αφορά τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του, είπε ότι οι καταδικασθέντες θα μπορούν να πολιτευτούν εκ νέου, δημιουργώντας ενδεχομένως κάποιο νέο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας. Σε δηλώσεις του έξω από το Εφετείο την Πέμπτη, ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «δώρο στη Χρυσή Αυγή», αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά, «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».

Πολιτική «θύελλα» – Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κοντονής

Οι ποινές που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας προκάλεσαν εξάλλου πολιτική θύελλα, στον απόηχο αναφορών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αργά το βράδυ τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη και ερωτηθείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι διαφωνούσε σε αρκετά σημεία, αν και -όπως συμπλήρωσε- «κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». «Είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Ακολούθως επεσήμανε πως «σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση (σ.σ. για τη Χρυσή Αυγή) και τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει, διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα». Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας πάντως πως η απόφασή του δεν σχετίζεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Κοντονή, ενώ σχολίασε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα. Ακολούθησε ανακοίνωση του κ. Κοντονή, ο οποίος χαρακτήρισε «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε βραδινές του δηλώσεις, πριν τεθεί εκτός κόμματος, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «άθλιους συκοφάντες και ψεύτες».

Αντιδράσεις κομμάτων

Πέρα από την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Σταύρου Κοντονή, οι αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης πυροδότησαν και σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, διά στόματος Στέλιου Πέτσα, κάλεσε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα πως «ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή» και τώρα επιδίδεται σε «χυδαία προσπάθεια» διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ως προς τον Ποινικό Κώδικα, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για κυβερνητικά ψέματα, τονίζοντας πως οι τροποποιήσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα δεκαετούς επεξεργασίας από καθηγητές. Σε ό,τι αφορά τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ και το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία για κώλυμα εκλογιμότητας καταδικασθέντων.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει τον «γρίφο», ώστε να αποκλείσει τα καταδικασθέντα στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής από τη συμμετοχή τους στις εκλογές, μετά την «πληγή» που άνοιξαν οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, διαμήνυσε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, προαναγγέλλοντας συνολική ρύθμιση στην εκλογική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή