Γ. Λαγός: Τη Δευτέρα θα είμαι στο δικαστήριο

Γ. Λαγός: Τη Δευτέρα θα είμαι στο δικαστήριο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία του στο Εφετείο Αθηνών, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, προανήγγειλε ο ευρωβουλευτής και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του: «Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο.Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!».

Αξίζει να σημειωθεί πως η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τον Γιάννη Λαγό ανοίγει δυνητικά τον δρόμο για τη σύλληψή του και την έκδοσή του στην Ελλάδα, ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», βάσει του πρωτοκόλλου περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ευρωβουλευτές απολαμβάνουν απόλυτη ασυλία σχετικά με τις ψήφους και τις γνώμες που εκφράζουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά και προσωπική ασυλία, ακόμα και για πράξεις που έλαβαν χώρα πριν από την εκλογή τους, ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία τους από την απειλή διώξεων.

Το άρθρο 9 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως το πρώτο βήμα για την άρση της προσωπικής ασυλίας είναι η ενημέρωση του προέδρου του σώματος από το κράτος-μέλος (μέσω των δικαστικών αρχών ή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας στην Ε.Ε.) και η κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Το αίτημα στη συνέχεια ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και παραπέμπεται στην επιτροπή επί νομικών θεμάτων ή JURI.

Διαβάστε επίσης:

Μακρά και σύνθετη η διαδικασία για την έκδοση Λαγού

Επιστολή Βέμπερ σε Σασόλι για τον Λαγό  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή