ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου στη Ρώμη με Ματαρέλα, Κόντε

Σακελλαροπούλου στη Ρώμη με Ματαρέλα, Κόντε

Το δεύτερο επίσημο ταξίδι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετά τη Λευκωσία, ήταν στη Ρώμη, όπου βρέθηκε χθες έπειτα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου της Σέρτζιο Ματαρέλα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες το μεσημέρι διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Η κ. Σακελλαροπούλου συζήτησε με τον κ. Ματαρέλα κυρίως το ζήτημα της πανδημίας και το βαρύ κόστος που έχει σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην οικονομία, ενώ αργότερα επισήμανε στη δήλωσή της την κοινή πορεία ανάμεσα στην ίδια και στον Ιταλό πρόεδρο «ως νομικών και ως λειτουργών της Δικαιοσύνης».

Από τις συζητήσεις με τον κ. Ματαρέλα, αλλά και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, δεν θα μπορούσε να λείψει η Τουρκία, ιδίως όταν η Αγκυρα δεν παραλείπει να προκαλεί διαρκώς νέα προβλήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με πλέον πρόσφατο την πρόκληση με το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο της Κύπρου. «Ενημέρωσα τόσο τον Ιταλό πρόεδρο όσο και τον πρωθυπουργό για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τελευταία την εξαγγελία για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, η οποία παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε αργότερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι συζητήσεις συμπεριέλαβαν και το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που απασχολεί εξίσου τις δύο χώρες. «Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο αποτελούν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης», είπε η κ. Σακελλαροπούλου. «Τονίσαμε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου να μην επωμίζονται το βάρος τα κράτη πρώτης γραμμής σε βαθμό δυσανάλογο», κατέληξε.