Η νέα ρύθμιση για Χρυσή Αυγή και το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα ρύθμιση για Χρυσή Αυγή και το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, που προκάλεσε η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση, μετά σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί άμεσα, αλλά αφού δημοσιοποιηθεί και μελετηθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα, ή στις αρχές Νοεμβρίου. Κατά τις ίδιες πηγές, το «μπλόκο» στην επιστροφή των χρυσαυγιτών στα πολιτικά δρώμενα δεν θα γίνει μέσω αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα, αλλά στην εκλογική νομοθεσία. Οπως σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούσαν παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα είχαν ως στόχο απλά τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης διάταξης, δηλαδή εκείνης που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τον κατ’ αρχάς κυβερνητικό σχεδιασμό, η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση –ενδεχομένως και για εμπλοκή σε άλλα σοβαρά αδικήματα– με τη θέσπιση σχετικού «κωλύματος» θα ενσωματωθεί στην εκλογική νομοθεσία και θα αφορά πρόσωπα και όχι  συνολικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Οπως εξηγούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, η Ελλάδα δεν διαθέτει, όπως η Γερμανία, Συνταγματικό Δικαστήριο και οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργηθεί το έδαφος για προσφυγή των καταδικασθέντων στα ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, ο έλεγχος εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου που θα διαμορφωθεί και των συνδυασμών των κομμάτων θα παραμείνει στη Δικαιοσύνη – στον Αρειο Πάγο ή σε άλλο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν μια πολλαπλή πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σταθερά σε περιδίνηση το τελευταίο διάστημα.

Πρώτον, η ρητορική του περί σταθερής ώσμωσης τμήματος της Ν.Δ. με την Ακρα Δεξιά δέχθηκε για μία ακόμη φορά καίριο πλήγμα. Η δίωξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης δρομολογήθηκε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Ενώ, η δίκη των κορυφαίων στελεχών της ολοκληρώνεται επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεύτερον, τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα στο ζήτημα του Ποινικού Κώδικα κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τελικά και διεγράφη με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα και το επιχείρημα που επικαλείται εσχάτως η Κουμουνδούρου, ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να είχε ήδη μεταβάλει την εκλογική νομοθεσία στο σκέλος της αφαίρεσης των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων είναι έωλο, καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε τον χρόνο να πράξει το ίδιο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Μάλιστα, η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου την ευκαιρία για μια συνολικότερη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια το ναζιστικό μόρφωμα.

Ενδεικτική είναι η απαρίθμηση σειράς γεγονότων για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή στην οποία προβαίνουν κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Οπως λέγεται, τα δύο κόμματα:

– «Μοιράστηκαν» την Πλατεία την περίοδο της μεγάλης κοινωνικής έντασης, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πρώτα μνημόνια.

– Μαζί μπλόκαραν το 2014 την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο η κυβέρνηση Σαμαρά να μην ολοκληρώσει την τετραετία, αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

– Μαζί φωτογραφήθηκαν βουλευτές τους, στο Καστελλόριζο, στην επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη που είχε διοργανώσει ο τότε υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

– Μαζί ψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, που οδήγησε τη χώρα στα capital controls και σε ένα νέο μνημόνιο.

Μπορεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής να μονοπώλησε την περασμένη εβδομάδα την επικαιρότητα και να παραμένει στο προσκήνιο λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης των ποινών των ηγετικών στελεχών της, όμως η κυβέρνηση εστιάζει κυρίως σε δύο άλλα μεγάλα «μέτωπα» που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες: Τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοϊό. 

Στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα μηνύματα που στέλνει το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα είναι αντιφατικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προτεραιότητα αποτελεί να μη χρεωθεί η ελληνική πλευρά τυχόν ναυάγιο στο εγχείρημα των διερευνητικών επαφών. Αναφορικά με τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση είναι διστακτική για τη λήψη νέων μέτρων, καθώς διαπιστώνεται κόπωση των πολιτών, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι δραματική. Ειδικά για τον περιορισμό του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης μέχρι τις 10 το βράδυ, που συζητείται εντόνως, σημειώνεται πως ουσιαστικά θα συνιστούσε «λουκέτο» για τα εστιατόρια, καθώς οι Ελληνες δειπνούν πολύ αργότερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή