Στη Σύνοδο Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις

Στη Σύνοδο Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης-16ης Οκτωβρίου θα θέσει ο πρωθυπουργός τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νότια του Καστελλόριζου. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον οποίο και εξήγησε ότι η τελευταία ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση. Πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο, η Αθήνα θα εντείνει τη διεθνή κινητοποίηση ώστε να ενημερώσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς για τη νέα κατακόρυφη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τουρκική υπαιτιότητα. Οι πρώτες σχετικές επαφές θα είναι εκείνες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

Από την πλευρά της Αθήνας οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικά μετρημένες, με σκοπό να μην υπάρξουν παραφωνίες σε μια περίοδο έκρηξης της τουρκικής προπαγάνδας, η οποία διαχέεται με κάθε πιθανό τρόπο. Κάθε λέξη που βγαίνει από το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθν. Αμυνας σχεδιάζεται προσεκτικά, ακριβώς προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ως ενιαίο, συμπαγές μέτωπο τη νέα τουρκική προκλητικότητα. Σε διπλωματικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα είχε γίνει σαφές πως η Αγκυρα επέμενε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών ζητήματα πολύ ευρύτερα των θαλάσσιων ζωνών, όπως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, οι «γκρίζες» ζώνες και όχι μόνο.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Ελλάδα δεν κατελήφθη εξαπίνης. Ο υπουργός Εθν. Αμυνας επιστρέφει από την Πορτογαλία όπου μετέβη για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του στη Λισσαβώνα, αλλά ενδείξεις για πιθανή τουρκική κίνηση υπήρχαν αρκετά 24ωρα πριν. Οι πληροφορίες στο ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Κυριακής, όταν μονάδες του τουρκικού στόλου άρχισαν να κατευθύνονται νότια, προς τη ναυτική βάση του Ακσάζ, η οποία αποτελεί και το βασικό ορμητήριο προς την Ανατ. Μεσόγειο.

Πέρα από την πορεία δράσης που τελικά επελέγη από την Αγκυρα για το «Ορούτς Ρέις», στην Αθήνα υπήρχε προετοιμασία για δύο ακόμα. Πρώτον, το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ερευνών στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, με αιτιολογία και την προ ολίγων ημερών ανάρτησή του στον ΟΗΕ και, δεύτερον, την πιθανότητα συνοδείας του πλωτού γεωτρύπανου «Κανουνί» προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το δεύτερο αυτό σενάριο, δεν αποκλείεται όταν ολοκληρωθεί η περίοδος της τρέχουσας NAVTEX, δηλ. μετά τις 22/10. Να επιλεγεί δηλαδή ένας πλους από τον νότο προς τον βορρά, μέσω του Αιγαίου προς τον Ελλήσποντο και από εκεί στη Μαύρη Θάλασσα, κυρίως για λόγους επίδειξης ισχύος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ και τις anti-navtex του αρμόδιου σταθμού Ηρακλείου Κρήτης για την ακύρωση της τουρκικής αγγελίας, επισήμανε ότι οι ενέργειες της Αγκυρας «έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή