Πιέζουν για κυρώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Πιέζουν για κυρώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να στριμώξουν την κυβέρνηση να απαντήσει σε ένα ερώτημα: «Η περιοχή της NAVTEX αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, ή “περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα”, όπως δήλωνε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ ο πρωθυπουργός;» Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως το Μαξίμου, με το «Oρούτς Ρέις» να βρίσκεται στα 6,5 ν.μ. από το Καστελλόριζο, έχει βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της πολιτικής που εξαρχής ακολούθησε, θυμίζοντας και τους πανηγυρισμούς μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής: «Εδωσε δήθεν το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιονδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ. Οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία».

Στα ερωτήματα που θα θέτει επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνεται και ο νόμος Μανιάτη.

«Συνεχίζεται η γραμμή περί δυνατότητας διμερούς οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου που αποτυπώνεται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση του 2011;» τόνιζαν στην «Κ» πηγές του κόμματος, υπενθυμίζοντας τόσο τη στάση που κράτησε το Μαξίμου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής παραμονής του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και την πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Με βάση αυτό τον νόμο όταν ήμασταν κυβέρνηση υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παρότι δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ψηφίσαμε αυτό τον νόμο. Οταν επιχείρησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός” να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Είχε συμπληρώσει, μάλιστα, πως «αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση. Αν όμως πιστεύει πως ισχύει, οφείλει να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα». Στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την ικανοποίησή τους γιατί, παρά το διαλυτικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα, «προεδρικοί», «κομματικοί» και «σύμμαχοι» έδωσαν τα χέρια στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στα ελληνοτουρκικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή