ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ

Ανάκληση της τουρκικής απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων ζητεί η Ε.Ε.

Ανάκληση της τουρκικής απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων ζητεί η Ε.Ε.

Την ανησυχία της για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με άνοιγμα των Βαρωσίων, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του πως η Ε.Ε. υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα.

«Από αυτήν την άποψη, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών» τονίζει ο κ. Μπορέλ.

«Η Ε.Ε. υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Περιμένει το ίδιο με την Τουρκία. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στις Υπηρεσίες Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Τη Δευτέρα, ο κ. Μπορέλ είχε χαρακτηρίσει λυπηρή την τουρκική ανακοίνωση για έκδοση NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα από τις Βρυξέλλες, τη νέα τουρκική NAVTEX καταδίκασαν επίσης το Βερολίνο και το Παρίσι.