Επέκταση χωρικών υδάτων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Επέκταση χωρικών υδάτων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις που δηλώνουν αποφασιστικότητα και άμεση δράση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας με ενεργή διπλωματία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Επιχειρώντας να αφήσει πίσω τα εσωκομματικά που «πληγώνουν», η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ιδιαιτέρως δραστήρια στα ελληνοτουρκικά το τελευταίο διάστημα τόσο με την επιστολή του προέδρου του κόμματος στους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και με τις προτάσεις που καταθέτει κυρίως για την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τον μηχανισμό λίστας κλιμακούμενων κυρώσεων. Μάλιστα από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, «καταρρίπτεται το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ε.Ε., έναντι της Τουρκίας». Μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Μάας, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι, οι τόνοι απέναντι στο Μαξίμου αναμένεται να ανεβούν κατακόρυφα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα με τους αρμόδιους τομεάρχες και τους πρώην αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή τη νέα Navtex, εκτιμήθηκε πως «η κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο». Με αυτό ως γνώμονα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «οι εξελίξεις επιβάλλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις». Πηγές του κόμματος σημειώνουν πως η θέση για επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, και στις δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη και υπενθυμίζουν ότι «το casus belli αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο». Η λογική της πρότασης είναι η Ελλάδα να προλάβει οποιεσδήποτε ανάλογες ενέργειες της Αγκυρας εκμεταλλευόμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν απαραίτητο ο κ. Μητσοτάκης να αξιοποιήσει αυτή την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική πλευρά οφείλει να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για αποτροπή παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είχε γίνει το 2018. «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα δεν διανοήθηκε η Τουρκία να κάνει αυτά που κάνει εδώ και μήνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός θα είχε αποτραπεί, όπως έγινε και το 2018, η διαρκής παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα έφτανε ερευνητικό πλοίο στα 6,5 ν.μ. από ελληνικό νησί. Ακόμα και εάν αυτό σήμαινε επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια», επεσήμαναν κομματικές πηγές που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμία στρατηγική πέραν της επανάληψης των παγίων θέσεων της χώρας.

ΚΙΝΑΛ

Σε αυστηρή γραμμή και η Φώφη Γεννηματά ζητάει από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο αν χρειαστεί. «Η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη να αποτρέψει τα τετελεσμένα εις βάρος μας από την  Τουρκία με διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης οφείλει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας  και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη», τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή