ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή μάχη για τις αναστολές στη δίκη της ΧΑ

Σκληρή μάχη για τις αναστολές στη δίκη της ΧΑ

Σκληρή μάχη, με νομικά επιχειρήματα και μάρτυρες, δίνουν από σήμερα οι καταδικασθέντες σε βαριές ποινές στη δίκη της Χρυςής Αυγής, πολιτικά στελέχη και εμπλεκόμενοι στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Η δικαστική ετυμηγορία που επιφύλαξε βαριά ποινή, κάθειρξης 13 χρόνων στην ηγετική ομάδα της ΧΑ (Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και λοιπούς) τους θέτει πλέον ενώπιον του σοβαρότατου ενδεχόμενου, να οδηγηθούν στη φυλακή.

Προς τούτο οι συνήγοροί τους, όπως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση από το νόμο, δίνουν από σήμερα το πρωί – και ενδεχομένως και αύριο- μάχη να πείσουν τους δικαστές να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για τους καταδικασθέντες, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό (εφετείο).

Η πτυχή της απόφασης που αφορά τα αιτήματα καταδικασθέντων σε βαριές ποινές να πάρουν αναστολή, είναι μία από τις σοβαρότερες της δικαστικής κρίσης, καθώς από αυτή εξαρτάται ποιοι θα πάνε φυλακή και ποιοι όχι.

Ως προς αυτό η δικαστική απόφαση είναι εξίσου σοβαρή με εκείνες που προηγήθηκαν για την ενοχή των κατηγορουμένων, την αναγνώριση ελαφρυντικών και την επιβολή των ποινών.

Πέραν όμως των καταδικασθέντων πολιτικών στελεχών της ΧΑ (κυρίως της ηγετικής ομάδας πλην Αρτέμη Ματθαιόπουλου που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια) και άλλοι καταδικασθέντες βλέπουν το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στις φυλακές, ως εξαιρετικά πιθανό.

Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, που καταδικάστηκε σε ισόβια και άλλα 14 χρόνια για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο εγκλεισμός στη φυλακή του οποίου είναι μονόδρομος, και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΧΑ που μετείχαν στις εγκληματικές δραστηριότητες κινδυνεύουν να πάνε μέσα.

Ανάμεσα τους οι συνεργοί στον φόνο Φύσσα και στην βίαιη επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής, Ιωάννης Καζατζόγλου και άλλοι που έχουν ποινές 10 χρόνια και πάνω.

Η διαδικασία στο δικαστήριο για τις αναστολές δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, θα συνεχίσει αύριο και παραμένει προς το παρόν άγνωστο αν το δικαστήριο τελικά την Παρασκευή θα τελειώσει και θα ξέρουμε ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή, ή αν η δίκη θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.