Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες για διάλογο

Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες για διάλογο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, έδειξε πως εγκαταλείπει οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο και ανακοίνωσε πως «θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους!». Ο Τούρκος πρόεδρος σε όλη του την ομιλία δεν αναφέρθηκε καθόλου στις διερευνητικές επαφές και σε διπλωματικές προσπάθειες. Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε., καθώς στο προεδρικό μέγαρο δεν υπάρχει ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επικρατεί η άποψη πως θα έπρεπε να υπάρχουν πιο ξεκάθαρες παροχές προς την Τουρκία.

Τονίζουν πως ο Ερντογάν άνοιξε τα χαρτιά του πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να πετύχει άλλον έναν στόχο. Εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ώστε να πιεστεί η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για να συζητήσει με την Τουρκία «όλα τα ζητήματα», κι όχι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρει η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του (Haber Global), ξεκαθάρισε πως «εμείς στις διερευνητικές επαφές θέλουμε να συζητηθούν όλα τα θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά, οι εναέριες διελεύσεις κ.λπ.».

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του, ανακοίνωσε πως η παρουσία της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο θα συνεχιστεί με δύο ερευνητικά σκάφη κι ένα γεωτρύπανο. «Το “Ορούτς Ρέις” επέστρεψε στην αποστολή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το “Μπαρμπαρός” συνεχίζει τις γεωτρήσεις του», είπε, ενώ δήλωσε πως «το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” θα επιστρέψει στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις» και τόνισε πως θα συνοδεύεται από τα πλοία του τουρκικού ναυτικού!

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της από τις συνομιλίες που έγιναν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.» και ανέφερε πως «στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο τις απαντήσεις που τους αξίζουν».

Ο Ιμπραήμ Καλίν με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. δεν προκαλεί κανέναν φόβο στην Τουρκία. «Αν νομίζουν πως με τις κυρώσεις θα εκφοβίσουν την Τουρκία, πως θα εκβιάσουν την Τουρκία, θα είναι άδικος ο κόπος τους. Το έχει πει και ο πρόεδρός μας, “σας προκαλώ φέρτε τις κυρώσεις”. Τι θα μας κάνετε; Oι κυρώσεις δεν θα αλλάξουν την πολιτική μας, αντιθέτως θα αυξήσουν την αποφασιστικότητά μας», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε πως «τo “Oρούτς Ρέις” έφτασε στο σημείο που θα πραγματοποιήσει έρευνες. Ξεκίνησε την πόντιση καλωδίων μήκους 10 χλμ. Χθες έκανε κάποια τεστ και από σήμερα αρχίζουμε να λαμβάνουμε τα πρώτα δεδομένα σεισμικών ερευνών».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε απάντησή του προς τις ΗΠΑ υποστήριξε πως «το “Ορούτς Ρέις” πραγματοποιεί έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν για το ίδιο ζήτημα, καθώς δεν μίλησε για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» αλλά τόνισε πως «το “Ορούτς Ρέις” κάνει έρευνες στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία, δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή