Η Τουρκία έχει κάνει τους υπολογισμούς της

Η Τουρκία έχει κάνει τους υπολογισμούς της

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την οπτική γωνία της Αγκυρας, πρόκειται για μια συγκυρία που της επιτρέπει να συνεχίσει να προωθεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία μπορεί να μοχλεύσει τη θέση της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ σε μια σειρά από ζώνες συγκρούσεων, ιδιαίτερα στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Οι επιτυχίες των υποστηριζόμενων από την Αγκυρα δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο πεδίο της μάχης έχει κάνει την έννοια της χρήσης καταναγκαστικής βίας στις διεθνείς σχέσεις ακόμα πιο δημοφιλή στο εσωτερικό της Τουρκίας. 

Δεκαετίες διαπραγματεύσεων μέσω του πλαισίου της ομάδας του Μινσκ απέτυχαν να οδηγήσουν στην ανάκτηση εδάφους από το Αζερμπαϊτζάν. Αν και οι θέσεις που έχουν καταληφθεί από τις αζέρικες δυνάμεις βρίσκονται γύρω από την πεδινή περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία έχει βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να αλλάξει τον χάρτη. 

Τη στιγμή που η εγχώρια υποστήριξη για μια πιο δυναμική στάση είναι υψηλότερη, η Αγκυρα πιθανότατα έκρινε ότι θα της επιβληθεί ελάχιστο κόστος από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον για τη συμπεριφορά της στην Ανατ. Μεσόγειο. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέβαλε την απόφασή της για δράση εναντίον της Τουρκίας έως τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Η διοίκηση του Τραμπ βρίσκεται στην τελική ευθεία της προσπάθειας επανεκλογής του προέδρου, με την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα στις 3 Νοεμβρίου. 

Δίχως να κάνει κάποια εξόφθαλμη δράση ώστε να αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να στρέψει την προσοχή του στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία πιθανότατα πιστεύει ότι ο Τραμπ θα την αφήσει ανενόχλητη για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. 

Οι ισχυρές, άμεσες αντιδράσεις από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον μπορεί να την ξάφνιασαν, αλλά μόνο η ανάληψη συγκεκριμένων περαιτέρω ενεργειών από τις ΗΠΑ ή τα κύρια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταδείξει ότι στην πραγματικότητα η Αγκυρα έχει κάνει λάθος υπολογισμούς.
 
* Ο κ. Μάικλ Τάνχουμ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Παμπλόνα της Ισπανίας και ανώτερος συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας (AIES). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή