Κόντρα Κοντοζαμάνη – Ξανθού για ΜΕΘ και τεστ κορωνοϊού

Κόντρα Κοντοζαμάνη – Ξανθού για ΜΕΘ και τεστ κορωνοϊού

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Έντονη διαμάχη, με επίκεντρο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα τεστ κορωνοϊού, ξέσπασε ανάμεσα στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, κατά τη συζήτηση, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη δωρεάν του Ιδρύματος Ωνάση στο ελληνικό Δημόσιο.

«Ανέκαθεν η ΝΔ και η κυβέρνησή της ήταν υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, και κάθε μέρα καταδεικνύεται αυτό με πράξεις. Η δική μας αντίληψη είναι ότι συνυπάρχει τόσο ο κρατικός όσο και ο ιδιωτικός τομέας, και το κράτος διασφαλίζει να είναι χωρίς κόστος η φροντίδα υγείας για κάθε πολίτη» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του πρ. υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ» και ότι «προχωρά στην στήριξη των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος της τσέπης των πολιτών».

«Οι συμπράξεις δεν είναι ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να έχουμε καλύτερες παροχές υγείας και αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Αυτά είναι τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος κόσμος. Για εμάς είναι μονόδρομος, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διαχείριση του κορονοϊού, μόλις ξεπεραστεί η κρίση, να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Και  διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει επιθετική αύξηση των διασωληνωμένων. Υπάρχει σταθερότητα και κανείς πολίτης που χρειάζεται νοσηλεία δεν μένει εκτός ιατρικής φροντίδας».

Αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση πως «τα τέστ κορονοϊού είναι και ακριβά και λίγα», ο κ. Κοντοζαμάνης αντέτεινε ότι «συνεχίζονται να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

«Όσοι πληρούν τα κριτήρια τα τεστ γίνονται δωρεάν. Καταφέραμε να ρίξουμε το κόστος δείγματος πέντε φορές κάτω, ώστε να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα λεφτά και να έχουμε επάρκεια» επεσήμανε.

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 281 εκατ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις έκτακτες δαπάνες που έχουν προκύψει από την πανδημία ενώ παράλληλα προχωράνε και οι μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν» τόνισε.

Επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που -όπως είπε- ξεπέρασαν τις 6.800. 

Α. Ξανθός: προκλητική η  ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για τις ιδιωτικές ΜΕΘ

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σχολίασε ότι  «οι νέες προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού απαιτούν μακροχρόνιο σχέδιο επένδυσης του εθνικού συστήματος υγείας, κάτι όμως που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει. Αντίθετα στα σχέδια της είναι να δίνει ζωτικό χώρο στον ιδιωτικό τομέα υγείας και να κάνει τα χατίρια των κλινικαναρχών»

«Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να συνεχίζει να μην αποζημιώνει τους πολίτες για τα τεστ κορονοϊού στα ιδιωτικά εργαστήρια, παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο του συνόλου των τεστ που γίνονται τα πληρώνουν από τις τσέπες τους» υπογράμμισε.

«Συνεχίζεται η αδιαφανής συνεργασία του ΕΣΥ με συγκεκριμένα επιλεγμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» κατήγγειλε ο κ. Ξανθός, χαρακτηρίζοντας προκλητική και σκανδαλώδη την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα αύξησης έως 40% των διαθέσιμων κρεβατιών με το υφιστάμενο προσωπικό τους.

  

«Είναι απαράδεκτο να επιτρέπετε να μην τηρούνται τα πρωτοκόλλα υγείας που τηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας στις ΜΕΘ» συμπλήρωσε.   

   

Σημειώνεται ότι η  επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση προς το ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ.

 

  Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, εστιάζοντας κυρίως την κριτική τους στις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.