Διαρκής πόλεμος νεύρων από Τουρκία

Διαρκής πόλεμος νεύρων από Τουρκία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεθόδους που θυμίζουν σόου, αρκετή προπαγάνδα και τακτικισμούς επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα να πλαισιώσει την ευρισκόμενη σε εξέλιξη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Ο εξαναγκασμός του αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μέσω Βαγδάτης να κάνει κύκλους επί 20 λεπτά στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας, με πρόσχημα τεχνική καθυστέρηση, μάλλον συνδέεται και με τις πρότερες ανακοινώσεις περί συνάντησης του Ελληνα αξιωματούχου στο Ερμπίλ με στελέχη της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης. Τελικά, λόγω της βλάβης που παρουσίασε το κυβερνητικό αεροσκάφος, η πτήση Βαγδάτη – Ερμπίλ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ως εκ τούτου ο κ. Δένδιας απλώς επέστρεψε στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, το πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» (από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος στην Τουρκία είναι γνωστός ως «ο Νομοθέτης»), πραγματοποίησε από τη νύχτα της Τετάρτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μια εξαιρετικά αργόσυρτη πορεία από τα ανατολικά προς τα βορειοδυτικά, περνώντας νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου, προτού συνεχίσει σήμερα προς το Αιγαίο, με τελικό προορισμό το Χαϊντάρπασα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τις επόμενες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κάνει ακόμα μια… φαντασμαγορική εμφάνιση για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Προϊόν ανάλογης προπαγάνδας ήταν και ένα σύντομο βίντεο λίγων δευτερολέπτων από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με σκοπό να υποδηλώσει ότι τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) μπορούν να εντοπιστούν ανά πάσα στιγμή από τα UAV της τουρκικής αεροπορίας. Εκείνο που παρέλειψε, βέβαια, το προπαγανδιστικό βίντεο ήταν να σημειώσει ότι τα συγκεκριμένα πλάνα ελήφθησαν στις 12 Οκτωβρίου, ενώ ο Στόλος δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί. Δεδομένων των έως τώρα κινήσεων από την Αγκυρα, αναμένεται με ενδιαφέρον ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή της στη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αρμενία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, ενώ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας με την οποία, όπως είναι γνωστό, η Αγκυρα έχει κλειστά σύνορα.  

Στην περίπτωση του περιστατικού με το κυβερνητικό αεροσκάφος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλης Κοΐνης ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή. Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν». Κατά τα λοιπά, χθες, το «Ορούτς Ρέις» συνέχιζε την πορεία του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ συνοδευόταν από πέντε τουρκικά πολεμικά, υπό την παρακολούθηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. ​​​

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις εκτελούν το έργο για το οποίο υπάρχουν. Δηλαδή, παράγουν ασφάλεια για το ελληνικό κράτος», δήλωσε από τη Λάρισα όπου βρέθηκε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Σε δηλώσεις του με τον περιφερειάρχη Β. Αγοραστό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «οφείλουν να είναι ήσυχοι οι Ελληνες. Υπάρχει αποφασιστικότητα, υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει διπλωματία. Υπάρχουν όλα εκείνα που έχουν πει κατά κόρον και η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, και όλα θα πάνε καλά». 

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής: Εξετάζονται τα επόμενα βήματα απέναντι στην Άγκυρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή