«Η Τουρκία, συνεπής στην προκλητική συμπεριφορά της»

«Η Τουρκία, συνεπής στην προκλητική συμπεριφορά της»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή γλώσσα που θα καθιστά «απτή» την προοπτική των κυρώσεων κατά της Αγκυρας και θα ξεκαθαρίζει σαφώς τα επόμενα βήματα, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση, επιδιώκει να υπάρχει η ελληνική πλευρά σήμερα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Στην ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όπως φάνηκε και χθες, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής, έχει διαμορφωθεί πλέον ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον για τη χώρα, καθώς και οι πιο δύσπιστοι έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία κινείται εκτός ορίων. Αυτό ωστόσο πρέπει να μεταφραστεί από ρητορική σε δράση, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. 

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν μέσα στην ατζέντα της Συνόδου και προστέθηκε κατόπιν αιτήματος του Κυρ. Μητσοτάκη στον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ, που έγινε αποδεκτό. «Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου –όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος– για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του “Ορούτς Ρέις” εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ταυτόχρονα έθεσε κατευθείαν και το θέμα των κυρώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ε.Ε., ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή –εφόσον συνεχιστεί– να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Στο ΕΛΚ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ, ενημερώνοντας για την παράνομη NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου. 

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή