«Βερολίνο – Παρίσι ήθελαν να δώσουν χρόνο στην Ελλάδα»

«Βερολίνο – Παρίσι ήθελαν να δώσουν χρόνο στην Ελλάδα»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα για να αιτιολογήσει τον απόπλου του «Ορούτς Ρέις» κατηγορεί την Αθήνα για αύξηση της έντασης και των προκλήσεων, όμως όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τους πραγματικούς λόγους αυτής της κίνησης. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος στη σύσκεψη με τα στελέχη του κόμματός του αποκάλυψε πως ο ίδιος θεώρησε πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας έδινε χρόνο στην Ελλάδα να πάρει «ανάσα» για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Ανέφερε πως «η Γαλλία και η Γερμανία θέλησαν να μεσολαβήσουν (σ.σ. στα ελληνοτουρκικά). Επιχείρησαν να δώσουν ευκαιρία για να κερδίσει χρόνο η Ελλάδα. Το αντιληφθήκαμε νωρίς. Η Τουρκία σήμερα είναι σε ισχυρή θέση. Στην Ανατ. Μεσόγειο βρισκόμαστε στο σημείο όπου επιθυμούμε».

Ο Ερντογάν για το ερευνητικό σκάφος που συνεχίζει την πορεία του στην Ανατ. Μεσόγειο ανέφερε πως «η επιστροφή του “Ορούτς Ρέις” δείχνει τη δύναμή μας. Αν δεν είχε επιστρέψει το “Ορούτς Ρέις” θα είχαμε χάσει όσα είχαμε. Η Τουρκία σήμερα είναι μια χώρα που έχει λόγο στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία και στη Συρία, και είμαστε σε ισχυρή θέση. Νόμιζαν πως θα σιωπούμε. Αλλά δεν έγινε αυτό που ήθελαν».

Στην Ανατ. Μεσόγειο εμφανίστηκε ξαφνικά το τουρκικό γεωτρύπανο «Κανουνί», νοτίως της Ρόδου, με κατεύθυνση το λιμάνι Χαϊντάρμπασα της Κωνσταντινούπολης. Στην Αγκυρα, όμως, το βασικό ερώτημα που προέκυψε είναι το επόμενο ταξίδι του «Γιαβούζ», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι Tάσουτζου στις νότιες ακτές της Τουρκίας. O Ερντογάν ανακοίνωσε πως μετά τα έργα της συντήρησής του θα επιστρέψει για γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Μέχρι το τελευταίο του ταξίδι το «Γιαβούζ» έκανε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αφού είχαν προηγηθεί έρευνες των σεισμογραφικών σκαφών. Μέχρι και αργά το βράδυ κανένας δεν μπορούσε να αποκλείσει το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί σε περιοχές όπου ταξίδεψε πρόσφατα το «Ορούτς Ρέις».

Πάντως, παρά τις φήμες και σκέψεις για τελεσίγραφο από την πλευρά της Ε.Ε., ο Ερντογάν θεωρεί δικαίωμα της Τουρκίας να επεμβαίνει σε όλες τις περιοχές τις οποίες είχε επεκταθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε ομιλία του εξήγησε το όραμά του. «Κάποιοι μας λένε “μην επεκτείνεστε”. Μα υπάρχει βία! Στη Λιβύη υπάρχει βία. Δεν μπορούμε να μη μιλάμε. Στη Συρία, στα 911 χλμ. των συνόρων μας, υπάρχει βία. Τι να κάνουμε να σωπάσουμε; Aπό την άλλη, στη Σομαλία υπάρχει βία. Στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία ασκεί βία. Eμείς δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι… Υπάρχει μια ιστορική ευθύνη, που μας έχουν φορτώσει οι πρόγονοί μας. Και δεν σταματάμε και θα προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας εκεί που πρέπει», δήλωσε. Εν τω μεταξύ, το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε διαφορετική εκδοχή για όσα συνέβησαν με την πτήση της επιστροφής του Ν. Δένδια από το Ιράκ.

«Οι ειδήσεις είναι σκοπίμως παραπλανητικές και δεν είναι ακριβείς. Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει το απαραίτητο σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χαμί Ακσόι. «Επιβεβαιώθηκε επίσης από αυτό το σύστημα ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε. Οταν το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Δένδια έφτασε στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και, μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση διεξήχθη με ασφάλεια», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή