Ομοψυχία, με επιμέρους διαφωνίες

Ομοψυχία, με επιμέρους διαφωνίες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών διαπίστωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, έπειτα από τον γύρο ενημέρωσης που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων. Δηλώσεις για τη νέα τουρκική προκλητικότητα έκαναν χθες και πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά προκάλεσε τριβές με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας προς όλες τις κατευθύνσεις με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας ως του υπονομευτή όχι μόνο κάθε προσπάθειας προόδου στις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και της περιφερειακής σταθερότητας. Ως του ανειλικρινούς συνομιλητή που διακηρύττει την ετοιμότητα για διάλογο, ακυρώνοντάς την με τις πράξεις του».

Μετά τη συνάντησή του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε εκ νέου το ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. «άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελλόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης». Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως «δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων». 

Η κ. Γεννηματά

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος του KINAΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «το “Ορούτς Ρέις” δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα», κάνοντας λόγο για  απαράδεκτες «δηλώσεις υπουργών  που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια – ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε». Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη για αυτό». Η δήλωση της κ. Γεννηματά προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, μέσω του εκπροσώπου της Στ. Πέτσα, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Ως προς τη διαφορά ανάμεσα σε 6 και 12 ν.μ., ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «η κυριαρχία αφορά τα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ν.μ., ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο». Ως προς τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα».

Για εξελίξεις που περικλείουν μεγάλους κινδύνους και «τινάζουν στον αέρα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί αναδίπλωσης και υποχώρησης του Ερντογάν», έκανε χθες λόγο ο γ.γ. του ΚΚΕ. Εν συνεχεία άσκησε κριτική για το σύνολο του προσανατολισμού της χώρας. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. προωθούν τους δικούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, σε ανταγωνισμό βέβαια με τη Ρωσία και την Κίνα, για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς. Καλύπτουν και ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, επιδιώκοντας και έτσι να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να δυναμώσουν βέβαια τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ». Και ο κ. Κουτσούμπας ετάχθη υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Κυρώσεις «εδώ και τώρα» ζήτησε ο Αντ. Μυλωνάκης (Ελ. Λύση), ο οποίος εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι είναι περιφερειακή δύναμη χωρίς να σέβεται κανένα δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας». Την ανάγκη εθνικής ενότητας απέναντι στις προκλήσεις επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Γ. Λογιάδης. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή