Διαφωνίες ενόψει συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφωνίες ενόψει συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

25% να το αφήσω; Το ποσοστό συμμετοχής των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στις νομαρχιακές οργανώσεις αποτέλεσε «κόκκινο πανί» στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που μόνο ανέφελη δεν ήταν. Μπορεί οι «σύμμαχοι», οι άμεσα εμπλεκόμενοι δηλαδή, να μη συμμετείχαν στον νέο καβγά, ωστόσο είναι γεγονός πως αισθάνονται πιεσμένοι και ελαφρώς ηττημένοι σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους. Αρκετοί εκτιμούν ότι η προσπάθεια των κορυφαίων στελεχών έχει εστιαστεί απλώς στο να «μπετονάρουν» το 20% που ακολουθεί το κόμμα σταθερά με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. «Μας ενδιαφέρει το 20% να γίνει 40% και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε», επεσήμανε στην «Κ» στέλεχος που μετέχει συνεχώς στις διεργασίες που γίνονται. Οι ομάδες στην Κουμουνδούρου μετρούν τις δυνάμεις τους παρά το γεγονός πως κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το συνέδριο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί λόγω πανδημίας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. οι «κομματικοί» Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Λάμπρου επέμειναν πως η συμμετοχή των νέων μελών πρέπει να παραμείνει στο 20% όσο, δηλαδή, έχουν οριστεί και οι αντιπρόσωποί τους στο συνέδριο. Πιο συμβιβαστικός εμφανίστηκε ο Δ. Βίτσας που πρότεινε να ανέβει στο 25%, ενώ ο Ν. Παππάς είχε πλειοδοτήσει στην προτελευταία συνεδρίαση του οργάνου λέγοντας πως νέα και παλιά στελέχη πρέπει να είναι μοιρασμένα στις νομαρχιακές. Τα ποσοστά και ο αριθμοί άναψαν την κουβέντα με τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Π. Σκουρλέτη να απευθύνονται στον Ν. Παππά, επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν τον εμπιστεύονται, καταγγέλλοντάς τον πως φραξιονίζει εδώ και πολύ καιρό. Αλλες πηγές ανέφεραν ότι ο τομεάρχης Υποδομών αντιπαρήλθε τις μομφές σε μια προσπάθεια να μη δυναμιτίσει το κλίμα. Η κουβέντα άναψε και πάλι όταν ορισμένα στελέχη ζήτησαν η απόφαση να αναβληθεί.

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να ξεκαθάρισε πως κανείς δεν θα φύγει από την αίθουσα αν δεν καταλήξουν. Είχε ήδη προτείνει –και έγινε αποδεκτό– το τελικό ποσοστό να ανέλθει στο 25% και στο 1/3 για το Σώμα που συγκροτεί τη νομαρχιακή. Η απόφαση τελικά ελήφθη ομόφωνα χωρίς ψηφοφορία. Και ήταν η καλύτερη δυνατή κατάληξη αφού διαφορετικά από τα 41 μέλη του Π.Σ. θα ψήφιζαν μόνο oι 23 που είναι εκλεγμένοι στην Πολιτική Γραμματεία και συμμετέχουν στο διευρυμένο όργανο. Ο δυϊσμός καλά κρατεί, όμως ώς το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο τρόπο να πορευθεί. Οι συζητήσεις και οι εντάσεις συνεχίζονται για τον τρόπο που λειτουργούν πολλές οργανώσεις, για αποκλεισμούς στη διαδικασία των εγγραφών, αλλά και για αποσπάσεις που έχουν γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή