Αλ. Τσίπρας για 12 ν.μ.: Τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα

Αλ. Τσίπρας για 12 ν.μ.: Τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος να υπερασπιστεί» η χώρα το δικαίωμά της για την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια, παρά να «το ασκήσει» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real την Παρασκευή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως, όταν ένα κυριαρχικό δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς, είναι να το ασκήσεις.

«Μέχρι χθες, μέχρι αυτή την τελευταία NAVTEX, από την πλευρά της Τουρκίας είχαμε την αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, που μας δίδεται με βάση το διεθνές δίκαιο, δηλαδή του δικαιώματος μας σε υφαλοκρηπίδα και σε ΑΟΖ στα νησιά μας. Από τη στιγμή που θα διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, θα έχουμε την αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, «η διαφορά είναι μεγάλη και νομικά και πρακτικά. Εγώ θα σταθώ σε μια διαφορά που έχει να κάνει με το πώς κανείς μπορεί να ορίσει και να διεκδικήσει αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα. Την αποκλειστική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορείς να την ορίσεις μονομερώς. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις είτε σε συμφωνία με τα κράτη είτε εφόσον διαφωνείς προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το δικαίωμα να επεκτείνεις τα ναυτικά σου μίλια, την κυριαρχία σου, στα 12, δεν στο ορίζει κανείς τρίτος, είναι ένα δικαίωμα που το έχει κάθε χώρα στον πλανήτη».

«Πιστεύω ότι τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων, προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Και το λέω διότι, όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων, δεν έχεις άλλο δρόμο να το υπερασπιστείς από το να το ασκήσεις» ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει και στην αρχή της εβδομάδας ότι «στις παρούσες συνθήκες, η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη είναι μονόδρομος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή