ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Καταδίκη των «τουρκικών προκλήσεων» από Σαρλ Μισέλ

Καταδίκη των «τουρκικών προκλήσεων» από Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλλοντας «προκλήσεις», σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως η Ε.Ε. προέβλεπε να αξιολογήσει την κατάσταση τον Δεκέμβριο ενόψει ενδεχόμενων κυρώσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, επισήμανε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ήθελα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τους ηγέτες για τις εξελίξεις και να έχουμε μία σύντομη συζήτηση. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας συμπεριλήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και να εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων».