Διευρύνει το πεδίο της έντασης ο Ερντογάν

Διευρύνει το πεδίο της έντασης ο Ερντογάν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στο διαμορφούμενο σκηνικό «ρήξης» της Τουρκίας με τη Δύση φαίνεται πως δημιουργεί η δοκιμή του πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Αγκυρα, που πραγματοποίησε την Παρασκευή τουλάχιστον μια εκτόξευση πυραύλου από το πεδίο που είχε δεσμεύσει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Παρότι επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η τουρκική πλευρά πραγματοποίησε την πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμή του συστήματος, δημοσιεύματα από τουρκικά και διεθνή μέσα δεν αφήνουν επί της ουσίας περιθώριο αμφισβήτησης, ενώ πλήθος σχετικών βίντεο αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

To τουρκικό δίκτυο HaberTurk έκανε λόγο ξεκάθαρα για τις πρώτες επίσημες δοκιμές. Για «εκτόξευση τριών πυραύλων S-400» μίλησε το ρωσικό πρακτορείο Tass, ενώ την εκτόξευση ενός πυραύλου, χωρίς να διευκρινίσει το είδος του, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο επίσης σχετικά βίντεο.

H κίνηση της Αγκυρας προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την αντίδραση των ΗΠΑ, μιας και το εν λόγω ζήτημα αποτελεί χρόνιο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, με την Ουάσιγκτον να έχει απειλήσει πολλάκις στο παρελθόν με κυρώσεις. Παράλληλα, στην εξίσωση συγκαταλέγεται και το ΝΑΤΟ, που επίσης έχει εκφράσει τις αντιδράσεις του για την αγορά και πιθανή ενεργοποίηση του συστήματος.

Σε τοποθέτησή του, άλλωστε, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η αμερικανική πλευρά «έχει υπάρξει ξεκάθαρη προς την Τουρκία για το ζήτημα», προσθέτοντας πως «εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δοκιμή».

Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του Reuters στο Πεντάγωνο, σημείωνε, επικαλούμενος αξιωματούχο των ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι «έχει γίνει όντως δοκιμή των S-400».

Το «Ορούτς Ρέις» και η Σύνοδος Κορυφής

Κι ενώ τα παραπάνω κλιμακώνουν την ένταση στο αμερικανοτουρκικό πεδίο, η Αγκυρα εξακολουθεί να δοκιμάζει τα νεύρα της Ε.Ε., μέσω της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, για πέμπτη συνεχή ημέρα, διατηρώντας, παράλληλα, σε πλήρη επιφυλακή τις ελληνικές αρχές.

Από την πλευρά της, η Ενωση εξέπεμψε κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, εκ νέου μήνυμα καταδίκης των τουρκικών ενεργειών, ωστόσο, εμφανίστηκε απρόθυμη να κινηθεί πέρα από την έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναλάβει δράση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Αθήνα και Λευκωσία πέτυχαν μεν να συμπεριληφθούν δύο παράγραφοι στα συμπεράσματα της Συνόδου σχετικά με την Τουρκία, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι απορρίφθηκε ελληνική πρόταση με πιο αυστηρές προθεσμίες και πιο σκληρές διατυπώσεις.

Τόσο η Γαλλία, μέσω του Εμανουέλ Μακρόν, όσο και η Γερμανία, μέσω της Αγκελας Μέρκελ, εξέφρασαν και πάλι αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Αγκυρα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που έθεσε σχετικά με ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, προσθέτοντας πως καταληκτική ημερομηνία για αποφάσεις σχετικά με πιθανές κυρώσεις αποτελεί ο ερχόμενος Δεκέμβριος, όπως πρόσφατα είχαν αποφασίσει οι «27».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή