Αναφορά από Μητσοτάκη σε εμπάργκο όπλων

Αναφορά από Μητσοτάκη σε εμπάργκο όπλων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο, ως καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις στην Τουρκία, εάν δεν αλλάξει στάση, έθεσε ως χρονοδιάγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η οποία ουσιαστικά επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα που είχαν ήδη ληφθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020, εκφράζοντας την αποδοκιμασία της στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έθεσε και θέμα εμπάργκο όπλων καθώς –όπως είπε– κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Αγκυρας στη Συρία, «είχαν υπάρξει αποφάσεις για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης που μπορεί να υπάρξει είναι κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, όπλα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κυριαρχίας κράτους-μέλους. Εθιξα το ζήτημα και η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», είπε. Συνεχίζοντας δε, πρόσθεσε πως «θύμισα επίσης ότι άλλες χώρες, που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι ΗΠΑ, πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία αγόρασε ένα οπλικό σύστημα από τη Ρωσία το οποίο θεωρούν οι ΗΠΑ ότι αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ».

Τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως ενώ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, τελικά συζητήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε την τελευταία περίοδο, με την έκδοση NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις» και το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Επρεπε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσουμε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους για ποιο λόγο είναι σημαντικό το γεωπολιτικό κομμάτι για όλη την Ευρώπη και οι θέσεις μας έγιναν αντιληπτές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δυσαρέσκεια

Οσον αφορά τη νέα έξοδο του «Ορούτς Ρέις», ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «πολλοί ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της Αγκυρας να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο και οι πιο “καχύποπτες” χώρες άρχισαν να πείθονται». Από τις αναφορές τους υπήρχε και μία δόση κριτικής προς την Ε.Ε., λέγοντας πως «η Ευρώπη είναι σαν ένα υπερωκεάνιο το οποίο αργεί να στρίψει, όταν στρίβει όμως παίρνει μία πορεία η οποία είναι θα έλεγα πολύ σταθερή στη νέα κατεύθυνση την οποία έχει επιλέξει». 

Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κορωνοϊό, λέγοντας πως «υπάρχει ανησυχία για την έκταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού». Χαρακτήρισε πάντως θετικό που σε επίπεδο ECDC υπάρχει ευρωπαϊκός χάρτης ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή